Подновиха работата по изграждането на храм "Св. Успение Богородично" в миньорската община

04/19/2017 09:51:38
Подновиха работата по изграждането на храм "Св. Успение Богородично" в миньорската община

След 10 годишно прекъсване е подновена работата по изграждането на новия храм „Св. Успение Богородично“ в кв.Миньор в Бобов дол, съобщи кметът на миньорската община Елза Величкова. Първата копка на черквата направили през 2007 год. дядо Николай, тогава викариен епископ на покойния вече патриарх Максим, и от тогавашния градоначалник на Бобов дол Йорданка Калечинкова, наричана и досега по Разметаница – „мама“.

Храмът, който ще е до детската градина „Вела Пеева“ в кв.Миньор, е с излети основи – около 160-170 кв. метра застроена площ. Работата обаче спряла. Стотици от миньорския град тогава дарили лични средства – неясно защо обаче градежът не продължил. „Тази черква е голямата ми мъка, че не я довършихме. Мира нямам“, казва предишната кметица на Бобов дол Йорданка Каленичкова, която сега работи в Пловдивска митрополия при дядо Николай – отговаря за митрополитските имоти. М.г. минипарламентът в Бобов дол гласувал 26 500 лева за довършването на „Св.Успение Богородично“. Няма да стигнат, ще трябват над 100 хил. лева, поне за грубия строеж, казва кметицата. Затова ще се разчита  предимно на спомоществования и на спонсори, обяснява Величкова.

Надеждите са в Бобов дол скоро да бъде изградена първата българска общинска черква, коментират в миньорския град. След завършването най-вероятно общинският съвет ще реши да я предостави за управление на Светия синод. Тя е на място, където е имало оброчище. От няколко дни работници почистават около вече излетите, но буренясали основи, коват арматурата и връзват желязото. Кметът Величкова имала наскоро среща с патриарх Неофит. Негово Светейшество обещал лично да освети черквата, като я завършат./Източник и снимка: kmeta.bg

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар