Прокуратурата разпореди проверка на водата в цялата страна. Най-близката уранова мина в региона е била „Партизанска поляна“

04/21/2017 09:28:42
Прокуратурата разпореди проверка на водата в цялата страна. Най-близката уранова мина в региона е била „Партизанска поляна“

Върховната административна прокуратура разпореди на главния здравен инспектор в срок до 22 май да бъдат направени проби и взети мерки за контрол на водата в цялата страна. "Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество", се казва в съобщението на прокуратурата. Повод за проверката е наличието на уран във водата на Хасково.

 Уранодобивната  дейност  в  България  има  47  годишна история (1945–1992 г.) и е една от най-ранните  в  Европа В България има общо 47-находища. Най-близката до Дупница и регион затворена уранова мина е „Партизанска поляна“ в района над Рилски манастир, която е част от Рило-Родопската област на находища. Това находище е едно от най-малките с ресурс от 14.7 тона. Мината е била разработвана през 1961–1962 години, като няма данни да има запаси сега, което на практика прави невъзможно замърсяването на водата в региона.

Директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита проф. Валерия Хаджидекова коментира: "Уранът не се класифицира като канцероген. Уранът постъпва в много малки количества чрез поглъщане с водата, почти с до 5% само се усвоява и попада в кръвта. По-голямата част се отделя чрез бъбреците, затова критичен орган за въздействие с уран са те. Това, което се наблюдава, е увреждане на бъбреците при интоксикация с уран. Смята се, че здравните последици са много незначителни".

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар