Край на здравните книжки! Влиза в сила информационна електронна система

04/24/2017 15:24:47
Край на здравните книжки! Влиза в сила информационна електронна система

Единната информационна електронна система влиза от лятото в болници, аптеки, специализирани кабинети, в Националната и Регионалните здравноосигурителни каси.

Тя ще съдържа цялата информация, която е нужна – данни за болния, за лекуващите го лекари, изследвания и рецепти. Всеки, на когото са потребни данните, ще има достъп до тях чрез индивидуален сертификат, в това число и самият пациент.

Единната информационна електронна система ще смени синята здравна книжка , която трябваше да носим даже, когато сме на почивка.

Плюсовете на единната електронна система са многобройни. Информацията ще е на едно място и ще може да се издава електронна рецепта, което ще облекчи пациентите и работата на личните лекари и аптекарите. Очаква се да бъде сериозно облекчена и процедурата с рецептурните книжки.

Ще се издава и електронна здравна карта, като в момента се обмисля какъв да е нейният носител – самостоятелен, като чип, който ще се поставя на личните карти при тяхното подновяване или магнитна лента на европейската карта. През летните месеци на тази година електронното здравеопазване ще стартира пробно в някои болници в страната. /Източник stara-bulgaria.eu

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар