31 май - Световен ден за борба с тютюнопушенето

05/31/2017 10:43:33
31 май - Световен ден за борба с тютюнопушенето

Световната здравна организация инициира отбелязването на Световния ден без тютюнев дим през 1987г.

За първи път Денят без тютюнопушене  се отбелязва на 31 май 1988 г. Целта е  привиличането  на вниманието върху пушенето, което съкращава  живота на пушачите  средно с 15 години.

Статистиката   показва, че около 20 % от пушачите в световен мащаб са жени. Много  тревожно е нарастването на пушенето  от момичетата. Според данни на Световната здравна организация рекламата на тютюневи изделия  все повече се ориентира към тях.

В тютюневия дим  се съдържат повече от 4 000 химични вещества. Някои от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 са много опасни за здравето, защото причиняват рак. В димящия край на цигарата се развива много висока температура - до 900 С, която е причина за отделянето на тези химични вещества.  

Около 85% от тютюневия дим в затворено помещение е от страничен димен поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид и  3 пъти повече канцерогена безпирен и на всичко това са подложени освен пушачите и  непушещите в затвореното помещение

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за редица сърдечно-съдови, хронични бронхо-белодробни и онкологични заболявания.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар