Читателски сигнал: "20 лева ли струва детското щастие?"

06/05/2017 19:58:56
Читателски сигнал: "20 лева ли струва детското щастие?"

На електронната поща получихме читателски сигнал на силно афектирана майка от поредната несправедливост, в иначе правовата ни държава.

Случката се развива в дупнишкото ОУ „Кирил и Методий”. Предстои връчване на свидетелствата за първи клас. Ден, който всеки помни за цял живот  с много трепет и любов – за първата учебна година, за първия учител, първото годишно тържество, където децата с много вълнение очакват да получават първото си свидетелство за завършен клас. Класният ръководител г-жа  Анета Колева започва организация за връчването на свидетелствата. Предложението  е това да стане по време на екскурзия, организирана за децата, а не в учебното заведение, както  традицията го повелява. Класният ръководител намира автобусна фирма, а определената цена за пътуване до Сандански на дете е 20 лева.

„Скъпо, но какво да се прави, ще ги дадем, за да няма проблеми”, шушукат родители след родителската среща.

Ето как продължава Таня Златкова своя разказ на пощата ни, донесъл разочарование за семейството и оставил неприятен отпечатък в този незабравим за всеки родител тържествен ден:

“Чувствам се разочарована и възмутена! Колебаех се дали да споделя това с вас, но не се сдържах! Днес на моето дете не му беше връчено удостоверение за завършване на 1-ви клас. Това трябваше да се случи на екскурзия на класа, за която дадоха съгласие всички родители, вместо да има тържество. Всички отидоха с автобус, но аз реших да отидем с колата ни по три причини- първо, защото си имам ангажименти и не мога да се бавя с автобуса до 9 ч. вечерта. Второ, защото ми е много по-евтино с колата (точно половината от цената на автобуса за двама ни заедно с разходите за деня там-храна, вход в музей, игри и т.н.) Личен избор, парите не ги „бера по дърветата”. И трето, защото реших да се възползвам от посоката на пътуването и да си свърша друг ангажимент, вместо да ходя специално за това. Когато казах на госпожата –Aнета Колева – дългогодишен учител и класен ръководител на сина ми, че ще отидем с нашата кола, тя заяви: "Не е удобно да идвате. Ходете друг ден сами, но сега не е удобно и не е желателно" (тук е мястото да кажа, че детето също искаше да пътуваме с колата, не с автобуса). Попитах "защо", отговорът беше "Не ми вдигайте кръвното, чака ме път".
Така или иначе отидохме на екскурзията сами, децата се засякоха в Сандански и си поиграха доволно без никое от тях да го интересува защо не сме с автобуса и се прибрах навреме за ангажимента си, а те още сигурно не бяха тръгнали от там. Синът ми Лео Златков е без удостоверение, само защото реших да си спестя половината от исканата сума и отидохме с кола. Между другото още когато разбрах по колко пари се искат за път попитах за оферта една приятелка, която има фирма за превози. Същата оферта, същия маршрут, дата и т.н. беше с цена наполовина по-ниска, но когато на следващия ден казах това на госпожата, реакцията беше "Не ми вдигайте кръвното!

Детето ми не получи свидетелство за първи клас  заедно със съучениците си заради 20 лв. Искам правилно да бъда разбрана! Проблемът не е в парите, а в отношението, в уважението, в добрия пример, който сме длъжни да даваме всички заедно-семейство, училище и т.н! Не търся нищо, искам да се знае само, защото ми омръзна да ни правят на луди.”

Медията ни поздравява г-жа Таня Златкова за позицията и родителската реакция срещу една закърняла система, за смелостта да каже истината въпреки, че това струва на цялото и семейство стрес, тъй като ще премести  детето си в друго училище.

„Свидетел съм и на други подобни случаи в училището, не мога да си затварям очите. За Коледа се събираха по 25 лв. от дете за украса на класната стая. Когато влязох на тържеството украсата беше пластмасова елхичка, която може би, е от миналата година, гирляндите от шарена хартия изрязани ръчно, по всичко си личеше, че не са купувани. Добре, че някои майки бяха донесли сладкиши, за да се почерпят децата. От събраната сума дори не беше купена почепка както беше казала класната им ръководителка. Тогава, също поисках обяснение къде са отишли всички тези пари, а тя отговори "за подаръци". Подаръците бяха точно от този тип играчки, които поставят в „Зрънчо”, а тяхната стойност е до 1 лв. не повече.

Нашата медия пита:

1.Учебната институция няма ли за цел да формира организационна култура, спомагаща за утвърждаване на доброто име на училището, както и да повишава общественото доверие в професионализма и морала на учителите, служителите и работниците?

2.Дейността на учебното заведение, не се ли осъществява при спазване на принципите на лоялност, честност, прозрачност, отчетност и отговорност?  

3.Доверието на училищната институция не се ли отнася до любезно, възпитано и с уважение към всеки, зачитайки правата и достойнството на личността и не допуска каквито и да са прояви на дискриминация?

Според нас дълг на учителя е да има поведение, което не провокира конфликтни ситуации, а при възникването им да се стреми към безболезнено решаване със самоконтрол на реакциите и емоциите, независимо от обстоятелствата и държането на външни лица.

Професията учител е призвание, себераздаване, възпитание към човешките ценности. Той трябва да бъде добър пример на подрастващите, за да изгради доверие и уважение не само към себе си, а и към институцията –училище.

За да бъдем напълно обективни, тъй като публикуваме читателски сигнал, само на едната засегната страна, предоставяме право на отговор на г-жа Анета Колева и за своята гледна точка.

 

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар