Доктор Владислав Миков официално оглави общинската болница

01/02/2017 17:36:00
Доктор Владислав Миков официално оглави общинската болница

Доктор Владислав Миков, от петък, официално встъпи в длъжност управител на общинската болница в Дупница, след процедура по вписване в Търговския регистър.

Припомняме, че Комисията по избор класира гинеколога д-р Миков на първо място, след него се класира доц. д-р Димитър Недин. Кандидатите за поста бяха само двама. Комисията, която проведе процедурата, бе 5-членна, като средната оценка на д-р Миков бе 5,25, а на доц.д-р Недин получи 4,75.

 

Новият управител от утре започва изпълнението на своята три годишната програма за управление, като мерките, които залага в нея, се препокриват със същите тези 15 мерки, които и общински съвет, единодушно, гласува за оздравяване на лечебното заведение.

Комисия ще извърши изцяло одит на лечебното заведение, с което ще бъде установено реалното състояние  на болничното заведение.

Доктор Миков добави, че ще бъде раширено  естеството на работа. Нивата на компетентност на отделенията, също, ще бъдат запазени и няма да се закриват отделения. На въпрос дали „Ортопедично отделение” ще е само сектор или ще запази функцията си на отделение, той коментира, че то ще получи три месечен срок, за да се види реално как ще се справи с работата.Завеждащ на отделението ще бъде бившият управител доктор Таушански. „За сега вярвам, че нещата ще потръгнат там и дори да се наложи  преструктуриране на някои от тях, ще бъде  след обстойно направена проверка, анализ и оценка.”

На въпрос знае ли се вече списъка с хора, които ще бъдат съкратени, заради оздравителния план, гласуван от ОбС, Миков допълни, че то ще бъде по-малко от 30%, не  както е предвидено, и ще има съкращения най-вече на немедицинския персонал и много малко лекари. Предстои следващата седмица комисия прецизно да разгледа щатовете в болницата  и да определи най-належащите.

От утре Миков ще  подготви и  погасителен план за кредиторите на болницата. И след получаване на заема, който гласуваха общинските съветници, ще бъдат издължени, разсрочено, всички парични средства, които болницата дължи на фирмите, с които е работила.

Припомняме още, че на последната сесия за 2016 г. стана ясно, че общинската болница няма лекарства, консумативи, а през последните три месеца е царяла пълна анархия. Били са отложени 3 операции, поради липса на  пари за упойки. На заседанието бе изнесена информация, че  лекарите няма да вземат заплати, а медицинските сестри ще вземат по половин заплата.

Управителят на болницата д-р Миков, който беше на заседанието, тогава, посочи, че само за електроенергия болницата дължи 200 000 лв. и допълни, че всички задължения са просрочени, а доставчиците си искат парите вече и чрез съдебни дела

Веднага след одита на болницата, информация за реалното състояние ще бъде предоставена на общинското ръководство и ОбС, а за медийте ще бъде насрочена пресконференция, за да бъде запозната обществеността.

В момента оставените задължения надхвърят 1 400 000 лв. Само за шест месеца бившият управител Росен Тимчев,  който работеше с фалшива диплома, натрупа около 500 000 лв задължения.

Еднин от основните приоритети  на новия управител е  подмяната на остарялата апаратура със съвременна, за да може лечебното заведение да заработи конкурентно и адекватно, коментира още доктор Миков.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар