Най-евтините лекарствата за есенциална хипeртония са безплатни от 1 януари

01/04/2017 09:49:00
Най-евтините лекарствата за есенциална хипeртония са безплатни от 1 януари

 От 1 януари 2017 НЗОК ще поема напълно най-евтините лекарства за есенциална хипертония.

Част от лекарствата за високо кръвно стават безплатни, а отпада идеята за таван на доплащанията за медикаменти по Здравната каса. Дни преди Нова година правителството отмени наредба, която въвеждаше таван за доплащане на лекарствата. Според нея пациентът не трябваше да доплаща за частично покриваните от Здравната каса медикаменти повече от 60 на сто от стойността на най-евтиното лекарство.
 
След няколко отлагания мярката не влезе в сила, а идеята беше за по-евтини и достъпни лекарства. Оттеглянето обаче се наложи, защото ако някой медикамент надхвърли тавана от 60 на сто, Касата нямаше да го заплаща частично и ако пациентът се чувства добре от него, трябваше да си го плаща сам.
 
През 2017-та година влиза в сила решение на Министерство на здравеопазването най-евтиното лекарство, но само за един вид хипертония - есенциалната, да се плаща на 100% от Касата. Мярката обаче не важи за бъбречната или сърдечната хипертония с усложнения, напомнят специалистите.

Есенциалната хипертония една от най-масовите заболявания в България.Около 200 хил. българи ще получават лекарствата си безплатно, а НЗОК ще отдели около 10.5 млн. лева допълнително за тях. Около 30 процента от всички хипертоници са с такава диагноза, коментираха специалисти.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар