Спешна среща в Бобов дол за съдбата на въгледобива

07/05/2017 11:10:11
Спешна среща в Бобов дол за съдбата на въгледобива

Спрян е подземният добив в рудник „Фундаментал“, второто въгледобивно дружество в Бобов дол, и там вървят съкращения. Изобщо перспективите пред мини "Бобов дол" са негарантирани и нещата са пред катастрофа. Това станало ясно на извънредна сесия, свикана от общинсикя съвет по бъдещето на отрасъла, който храни Разметаница, каза кметът на миньорската община Елза Величкова. Тя обяви, че готви писма до министерството на енергетиката и до комисията по енергетиката в НС за спешна среща на място с жителите на Бобов дол и работещите в мините, по бъдещето на въгледобива и съдбата на около 2 хиляди миньори и семействата им. 

17 души от "Фундаментал" са освободени, на 86 души вече са връчени предизвестия. Ще останат само 40 души по поддръжката, тъй като подземният добив е спрян, обяснил пред съветниците шефът на звеното и бивш изпълнителен директор на мини "Бобов дол" Красимир Чаврагански. Сегашният изпълнителен шеф на "Въгледобив-Бобов дол" инж. Харалампи Златанов (наследил подалия оставка Чаврагански), все пак извадил и хубава новина -  в момента търсят квалифицирани работници, шофьори на 12 -тонни автомобили, маневристи и други. Очевидно мините се ориентират към открит въгледобив. Подземният добив е изключително скъп, една частна фирма трудно може да издържи. Екологичните норми са изключително високи, а рудник „Бабино” е изключително амортизиран, мотивира се инж. Харалампи Златанов. Той опровергал притесненията на хората, че ще бъде закрита минно-спасителната служба. Там ще има оптимизация на персонала, след като рудник „Бабино” е закрит окончателно. В Министерство на енергетиката е внесен проект за спиране на дейността по добива в рудник "Бабино" за повече от 6 месеца. Все пак рудниците Миньор и Бобов дол работят напълно ритмично. Както и "Фундаментал" - по открит способ.

Държавата абдикира от община Бобов дол и не иска да помогне за решаване на проблемите, констатира кметът Величкова. "Водя преговори с потенциални инвеститори, все още не искам да говоря с конкретиката, за да не подведа хората. Бобов дол е на добро местоположение, намира се близо до Гърция и Македония.  Имам и срещи с председателя на Българската агенция за инвестиции“, добави кметът. На сесията съветниците поискали при бъдещи съкращения във въгледобива с предимство да бъдат запазвани на работа, хората от община Бобов дол. Оказа се, че само 1 % от заетите пък в ТЕЦ-Бобов дол са от миньорската община, повечето са от Дупница и Кюстендил. Концесията за въгледобива в Бобов дол трябва да се преразгледа, министърът на енергетиката трябва да се намеси, трябва да се търсят други инвеститори, каза на пресконференция в Кюстендил днес червеният депутат и зам.-председател на НС Валери Жаблянов./Източник kmeta.bg

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар