В запомняща се сесия ОбС реши: Депото остава Джерман

12/19/2016 20:50:00
В запомняща се сесия ОбС реши: Депото остава Джерман

Депото за битови отпадъци ще бъде изградено в землището на с. Джерман. Това решение взеха  днес общинските съветници в местния парламент, след дълга дискусия и взаимни обвинения. На съдбовното  заседание присъстваха  протестиращите жители на селата Пиперево           и Джерман, който с тансперанти показаха несъгласието си то да бъде изградено на територията на  населените места. След словесни двубои и крайни обвинения за популизъм  между  съветниците от различни политически групи и протестиращи, общинският съветник Йордан  Йорданов  предложи  в докладната записка за изграждане на регионално депото  теренът в с. Пиперево да бъде заменен с  терена в с. Джерман. Той се мотивира с това, че за ГЕРБ никога не е съществувал друг алтернативен терен,  освен този в Джерман,  въпреки решението му да подкрепи площадката в Пиперево на Председателски съвет.

 

След като съветниците одобриха  предложението на Йорданов, те гласуваха  терена в Джерман със 17 гласа- ЗА, 6-против и 4-въздържали се. Против него  бяха  двама съветника  от Народен съюз и съветниците от БСП. За изграждане на депо в Джерман своят глас дадоха, единодушно, местните парламентаристи от ГЕРБ,  Реформаторски блок, в лицето на Славчо Павлов и Христо Михалчев, БДЦ, докторите Крум Бонев и Кирил Кирилов. Като  въздържали се обявиха  Лорета  Николова, Виолета Зашева, Иван Танев и Спас Андреев. Тримата общински съветници от ОДБ отказаха да гласуват, след обезсмислянето на цялата процедура за избор на най-подходящ терен за депо, който в крайна сметка, след хиляди упражнения, беше елиминиран.

Категорични в позицията си, че застават зад протестиращите бяха групата на БСП в местния парламент, а Станислав Павлов обвини управляващите в бездействие за период от 5 години и липса на разяснителна кампания.

Костадин Костадинов от ОДБ, пък, смело се обърна към събралите се жители с протестни трансперанти  и  ги призова да не се поддават на евтин популизъм.

Лорета Николова от Народен съюз и Пламен Соколов  от  Движение 21 подкрепиха исканията на протестиращите и не отстъпиха.

Председателят на ОбС Ивайло Константинов разясни отново необходимостта от спешно изграждане на  депо и санкциите, които плащаме към РИОСВ, като призна, че кметския екип, включително и той, имат вина за липсата на по-добра разяснителна кампания.

На сесията беше дадена думата и на народната воля. Хората  от селата Пиперево и Джерман се обявиха против извършеното тайно гласуване на терените на председателски съвет, а кметът на село Пиперево,  Утеха Мануилова, сподели  притесненията на протестиращите, относно въздействие на депото върху околната среда и здравето на хората.

Пред микрофона застана, отново и Борислав Тасков-председател на сдружение „Бъдеще за Джерман”, който отправи остри обвинения за бездействие и безотговорно отношение управляващите.

След като бе гласуван терена, Тасков, заяви, че джерманци започват протестни действия и ще блокират магистрала „Струма”.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар