Политика в боклуците или боклуци в политиката

01/04/2017 23:13:00
Политика в боклуците или боклуци в политиката

В първите дни на новата година емблематичното дупнишко село Джерман влезе в новините не с колоритните си кукери, както би трябвало да бъде, а с шумната блокада на Е79.  Предисторията всички я знаем, но знаем ли и оправдани ли са действията на двете страни в този проблем?

Няма да дъвчем цялата сага от начало. На всички вече е ясно, че нормално решение на проблема няма да има. Късно е. Късно е да се търсят нови терени, след толкова похарчени пари, до момента, за този. Късно е да се примирят с този, след толкова протести и плакати. И к’во праим ся?

Ами сега трябва да си зададем няколко въпроса, на които изобщо няма да ни е приятно да чуем отговорите.

 

  1. Уважаеми Властимащи, не ви ли стана ясно още от първия ден, че това депо няма как да бъде прието от местното население. Не ви ли стана ясно, че на тези хора трябва да се говори, да се обяснява, да ги убедите, че това, което правите, e единственото правилно нещо. Нима си мислехте, че посещението на двете депа в Ловеч и Ботевград са достатъчни да убедиш един човек, че ако изсипеш кофа за боклук в двора му, това не е проблем? Защо не накарахте служителите от определени дирекции да напишат по някоя друга статия, както го правят сега. Защо не направихте среща лично с хората и не обясните истината (или поне това, което вие твърдите) за влиянието на това депо върху околната среда, както се срещахте по време на избори. (за избори ще си говорим по-надолу)
  2.  
  3. Уважаеми граждани, от село Джерман …. БРАВО! Похвална позиция, преживяла теста на времето и натиска на Властимащите. Последователни и принципни в …. ината си. Да, на никой няма да му бъде приятно да складират отпадъци под носа или почти под носа, през Е79, през жп линия, през магистрала, през реката, през още един път и 15 минути ходене пеш. Никой не оспорва правото ви на протест или както е казал Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш”. Разбира се, че сте в правото си да се противопоставяте на изграждането на депо, дори това да бъде само заради това, че думата не ви харесва. А изолацията и информационната мъгла, в която бяхте опаковани, оправдава действията ви напълно. Какво, обаче, се случва, когато държавата с целия си авторитет ви гарантира, че това, което предстои да бъде изградено по никакъв начин няма да ви навреди? Колко от протестиращите посетиха подобни депа в България? Колко от протестиращите имат експертизата и авторитета да заявят, че няколкото експерти, от които е изготвена оценката за влиянието върху околната среда, лъжат? Да ви припомня блокадите на пътя за Паничище при изграждането на водохващането за София и опасенията за обезводняване на района. Случили се? Не. Защо да не се доверим на експертите тогава? И накрая, имате пълни основания да се притеснявате от изграждането на това депо. Притеснения аналогични с тези на родители, затова дали детето ще се роди здраво и нормално, но това не е причина да се противопоставят тези родители на раждаемостта, нали? Повярвайте, скъпи приятели, ако предположим, че се изгради депо и то стане причина за какъвто и да е дискомфорт, цялата община (жителите имам предвид) ще застанат до вас на магистралата, а не на Е79 и при разрешени 30 минути, ще стоят 3 дни, а не 15 минути , като вас.
  4.  
  5. Скъпоценни нам политици (по-скоро скъпи от колкото ценни). Знаете ли защо решихте да се занимавате с политика? За да ме види мама по телевизора? Да се докажа пред съседите и роднините? Да има къде да си показвам новите дрехи? Ако мога да взема някоя друга общинска поръчка? Като не ставам за друга работа, поне общински съветник да съм? Защо? Ако участието в политиката се ограничава с безидейно присъствие и чинно спазване на партийна политика, вие не сте политик, вие сте народен хрантутник. Ако това, че сте народен избраник повишава единствено егото, но не и ангажиментите ви, вие не сте политик. Преди време исках да задам въпрос на новите политици, знаят ли броя на населените места в общината, знаят ли какъв е бюджетът и населението на общината … и ако преди грешните отговори щяхме да отдадем на неопитност, сега трябва да ги отдадем на …. сещате се какво. А аз съм сигурен, че такива ще има.
  6.  
  7. Защо многоуважавани (по-скоро много отколкото уважавани) политици допуснахте да се стигне до това положение. Защо политизирахте проблемът до степен на противопоставяне на жителите на общината един срещу друг. Наясно ли сте, че е възможен сценарий, в който участват жители на Джерман и Дупница …. и по средата жандармерия. Наясно ли сте, че по такъв важен проблем трябваше да се вземе решение с абсолютно мнозинство, колкото и трудно за преглъщане да беше това за някой. Защо, след като на всички е ясно, че на този етап има едно единствено решение, не бяхте единни и от висотата на позицията, която имате в обществото, не обяснихте на нас простолюдието, действията си. Всъщност знам защо не го направихте… Както някой от вас сами споделиха, „Поели сме ангажимент”. Само да припомня някой факти, които трябва да помнят „ангажираните”: с. Джерман е с гласоподаватели 1135. Гласуват 690 човека и скъпи ми „ангажирани” политици гласуват за Властимащите, не за вас и не се правете, че не сте го забелязали и защо се притеснявате да го кажете. Така, че внимавайте какви ангажименти поемате и дали си заслужават. Народната любов е странна неконстантна величина и вие се нас(л)адихте на нея. И в този ред на мисли, най-подходящият завършек е един цитат от Хегел: „Всеки народ си заслужава управниците, всеки народ е достоен за своето правителство.”

 

 

 

СподелиКоментари

Даниел - 05/01/17 21:57:10

Уважаеми ми запознати, никой никого не манипулира....не и в това село, освен че сме против да има депо точно срещу 90℅ от прозорците в това село, сме и против община Дупница да стане сметище на Кюстендилска област, при положение че на територията на областта има толкова много обезлюдени места че даже и мишки няма, за хора да не говорим, но какво казват от общината, не могло защото 30 000 000€ ще идат в друга община и ние оставаме на сухо, т.е. ВСИЧКО ЗА ПАРИ. Кой прави проучванията, в документите на общината има сложени снимки от сондите които правеха проучванията за магистралата,обаче докладите се различават, този за магистралата го класифицира като свлачище и негоден за строеж ,а този на общината казва че е цветя и рози, не случайно трасето за магистралата беше преместено.Типично по нашенски, щом не виждаме проблема значи го няма, Призовавам всички жители на общината да подкрепят Джерманци, за да се изхвърли това депо от територията на общината, защото днес то е наш проблем на Джерманци, утре когато го спрем ще бъде ваш защото алчните гербери ще го докарат във вашето населено място, както казах всичко за пари. Герб попитаха ли народа в общината дали иска да има сметище на територията на Дупница. Последно, приложихме снимки и официално писмо от депото в Ямбол, цял един хълм обсипан с всичко което може да духне вятъра, смрад ,плъхове гарги, онези хора там подкрепиха писмено протеста на Джерман, за разлика от всички в нашат община

Тони - 05/01/17 04:04:00

Нямам представа къде точно ще е това депо, и какво представлява, но ми се струва, че джерманци ги манипулират. На протеста видях Ибришимов, две думи не съм чул от него по въпроса, има тв, преса, сайтове, фейсбук..!? Не оправдавам и герберите, те също не обясниха на общността, аджаба, както какво животно ще да е това депо? И една подробност за водохващането в Паничище, което споменахте, да планината не. се обезвидни, но не защото тези дето го правиха бяха прави, а защото още същата пролет водата отнесе и разруши всичко.. Та имат си хората защо да са недоверчиви! Но ако е там дето казвате този терен, не виждам какво ги бърка джерманци?!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар