Политика в боклуците или боклуци в политиката

01/04/2017 23:13:00
Политика в боклуците или боклуци в политиката

В първите дни на новата година емблематичното дупнишко село Джерман влезе в новините не с колоритните си кукери, както би трябвало да бъде, а с шумната блокада на Е79.  Предисторията всички я знаем, но знаем ли и оправдани ли са действията на двете страни в този проблем?

Няма да дъвчем цялата сага от начало. На всички вече е ясно, че нормално решение на проблема няма да има. Късно е. Късно е да се търсят нови терени, след толкова похарчени пари, до момента, за този. Късно е да се примирят с този, след толкова протести и плакати. И к’во праим ся?

Ами сега трябва да си зададем няколко въпроса, на които изобщо няма да ни е приятно да чуем отговорите.

 

  1. Уважаеми Властимащи, не ви ли стана ясно още от първия ден, че това депо няма как да бъде прието от местното население. Не ви ли стана ясно, че на тези хора трябва да се говори, да се обяснява, да ги убедите, че това, което правите, e единственото правилно нещо. Нима си мислехте, че посещението на двете депа в Ловеч и Ботевград са достатъчни да убедиш един човек, че ако изсипеш кофа за боклук в двора му, това не е проблем? Защо не накарахте служителите от определени дирекции да напишат по някоя друга статия, както го правят сега. Защо не направихте среща лично с хората и не обясните истината (или поне това, което вие твърдите) за влиянието на това депо върху околната среда, както се срещахте по време на избори. (за избори ще си говорим по-надолу)
  2.  
  3. Уважаеми граждани, от село Джерман …. БРАВО! Похвална позиция, преживяла теста на времето и натиска на Властимащите. Последователни и принципни в …. ината си. Да, на никой няма да му бъде приятно да складират отпадъци под носа или почти под носа, през Е79, през жп линия, през магистрала, през реката, през още един път и 15 минути ходене пеш. Никой не оспорва правото ви на протест или както е казал Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш”. Разбира се, че сте в правото си да се противопоставяте на изграждането на депо, дори това да бъде само заради това, че думата не ви харесва. А изолацията и информационната мъгла, в която бяхте опаковани, оправдава действията ви напълно. Какво, обаче, се случва, когато държавата с целия си авторитет ви гарантира, че това, което предстои да бъде изградено по никакъв начин няма да ви навреди? Колко от протестиращите посетиха подобни депа в България? Колко от протестиращите имат експертизата и авторитета да заявят, че няколкото експерти, от които е изготвена оценката за влиянието върху околната среда, лъжат? Да ви припомня блокадите на пътя за Паничище при изграждането на водохващането за София и опасенията за обезводняване на района. Случили се? Не. Защо да не се доверим на експертите тогава? И накрая, имате пълни основания да се притеснявате от изграждането на това депо. Притеснения аналогични с тези на родители, затова дали детето ще се роди здраво и нормално, но това не е причина да се противопоставят тези родители на раждаемостта, нали? Повярвайте, скъпи приятели, ако предположим, че се изгради депо и то стане причина за какъвто и да е дискомфорт, цялата община (жителите имам предвид) ще застанат до вас на магистралата, а не на Е79 и при разрешени 30 минути, ще стоят 3 дни, а не 15 минути , като вас.
  4.  
  5. Скъпоценни нам политици (по-скоро скъпи от колкото ценни). Знаете ли защо решихте да се занимавате с политика? За да ме види мама по телевизора? Да се докажа пред съседите и роднините? Да има къде да си показвам новите дрехи? Ако мога да взема някоя друга общинска поръчка? Като не ставам за друга работа, поне общински съветник да съм? Защо? Ако участието в политиката се ограничава с безидейно присъствие и чинно спазване на партийна политика, вие не сте политик, вие сте народен хрантутник. Ако това, че сте народен избраник повишава единствено егото, но не и ангажиментите ви, вие не сте политик. Преди време исках да задам въпрос на новите политици, знаят ли броя на населените места в общината, знаят ли какъв е бюджетът и населението на общината … и ако преди грешните отговори щяхме да отдадем на неопитност, сега трябва да ги отдадем на …. сещате се какво. А аз съм сигурен, че такива ще има.
  6.  
  7. Защо многоуважавани (по-скоро много отколкото уважавани) политици допуснахте да се стигне до това положение. Защо политизирахте проблемът до степен на противопоставяне на жителите на общината един срещу друг. Наясно ли сте, че е възможен сценарий, в който участват жители на Джерман и Дупница …. и по средата жандармерия. Наясно ли сте, че по такъв важен проблем трябваше да се вземе решение с абсолютно мнозинство, колкото и трудно за преглъщане да беше това за някой. Защо, след като на всички е ясно, че на този етап има едно единствено решение, не бяхте единни и от висотата на позицията, която имате в обществото, не обяснихте на нас простолюдието, действията си. Всъщност знам защо не го направихте… Както някой от вас сами споделиха, „Поели сме ангажимент”. Само да припомня някой факти, които трябва да помнят „ангажираните”: с. Джерман е с гласоподаватели 1135. Гласуват 690 човека и скъпи ми „ангажирани” политици гласуват за Властимащите, не за вас и не се правете, че не сте го забелязали и защо се притеснявате да го кажете. Така, че внимавайте какви ангажименти поемате и дали си заслужават. Народната любов е странна неконстантна величина и вие се нас(л)адихте на нея. И в този ред на мисли, най-подходящият завършек е един цитат от Хегел: „Всеки народ си заслужава управниците, всеки народ е достоен за своето правителство.”

 

 

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар