10 октомври – Световен ден за психично здраве

10/10/2017 10:46:03
10 октомври – Световен ден за психично здраве

Днес е Световният ден на психичното здраве. Отбелязването му стартира на 10 октомври 1992 г. като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с подкрепата на Световната здравна организация.

Целта на Световния ден на психичното здраве е да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии по изучаването, превенцията и лечението и да съкрати разпространението на депресивни разстройства, шизофрении, болестта на Алцхаймер и др. психични разстройства.

Към отклоненията от безупречното психично здраве могат да се отнесат: умората и изтощението; депресията, неврозите, тревожността и страховете, комплексите и др. Това не са заболявания на психиката, а по-скоро психични проблеми, които притежават две основни характеристики.

Стресът е основен рисков фактор за нарушения в психичното и физическото здраве. Малко или много в днешно време всички сме подложени на стрес, това е неизбежно. По принцип човешкият организъм може да се справи до известна степен със стреса, при определени обстоятелства той дори е полезен. Превръща се в проблем,  когато хората не му обръщат внимание и "пришпорват" нервната си система, без да спрат, за да си поемат дъх. Тялото и психиката се нуждаят от време, за да се възстановят от продължителния стрес и да се избегне тоталния срив.

Да се потърси помощ за възстановяване на психичното благополучие, не означава непременно да сте "луд", а по-скоро профилактика на психични и някои физически заболявания.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар