Изграждат допълнителен резервоар за 103-градусовата вода в Сапарева баня

10/18/2017 10:31:57
Изграждат допълнителен резервоар за 103-градусовата вода в Сапарева баня

Община Сапарева баня  стартира процедура за избор на фирма за изграждането на допълнителен резервоар за 103-градусовата минерална вода, съобщиха от администрацията.

Бъдещото съоръжения ще е с вместимост 1000 куб.м. и довеждащ и отвеждащ водопровод. Обектът е за  658 084 лв. /без ДДС/.

С 2 камери от по 500 куб.м, в това число водна камера, суха камера, абонатна камера, вливна система, хранителна система.

Предвижда се и изграждане на довеждащ водопровод от каптажната шахта до новопроектирания резервоар, реконструкция на помпената станция на устието на сондажа, както и на 3 ревизионни шахти.

Използването на лечебната минерална вода е един от най-важните и стратегически за развитието на общината приоритети, казват от екипа на кмета Калин Гелев. Изграждането на един-два резервоара ще се осигури постоянен дебит на водата, която засега захранва 8 басейна на открито и 4 закрити басейна. Както и още редица други съоръжения и "мощности". И на моменти не достига.

Средствата са от пилотна програма на Министерство на околната среда и водите и Националния доверителен екофонд, която осигурява финансиране в размер на 50%.

Останалите средства ще дойдат от теглене на кредит, за което вече е получено одобрение и има решение на общинския съвет в Сапарева баня. Кредитът ще бъде в рамките на не повече от 415 - 420 хил. лв.

Преди 6 години общината получи разрешително за 9,71 литра в секунда от утвърдения потенциал 16 литра в секунда на минералния извор за 25 години и е от малкото в страната, които имат бизнес план за ползването му. На един етап се заговори за допълнитилен сондаж при минералния зивор и достигане на дебит от 30 литра в секунда./Източник: kmeta.bg

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар