„Народен съюз” с неотложно питане за димящото сметище

10/27/2017 16:09:00
„Народен съюз” с неотложно питане за димящото сметище

На днешното редовно заседание на ОбС, д-р Лорета Николова, от името на „Народен съюз”, внесе питане до кмета във връзка със замърсяванията на въздуха над града от непрекъснато димящото градско сметище. Представителите на партията в местния парламент поставиха конкретни въпроси за това дали са предприети адекватни мерки от страна на общината, изискаха точни данни от лабораторни замервания за състоянието на въздуха и попитаха разполага ли с финансов ресурс общината за рекултивиране на сметището.

Кметът инж. Методи Чимев изрази също своето притеснение за замърсения въздух и обясни, че сметището е изчерпало своя работен капацитет, тъй като  функционира 45 години. Основна причина за това е и неправилното депониране преди време на отпадъците, което се е превърнало в порочна практика. Към момента няма точни данни за нивото на замърсяване на въздуха, но РИОСВ има  категорично становище за неговото затваряне. Чимев обясни, че е започната  процедура по закриване, а крайният наложен срок, е до декември 2017г. След това предстои процедура рекултивация на сметището по проект,  която ще бъде финансиран чрез ПУДООС.

От отговора на градоначалника стана ясно, че все още не е решен въпроса с приемащото депо.  6 общини са дали отрицателен отговор за поемане на дупнишкия отпадък. Една от общините пък е изпратила оферта, чиято стойност е висока - 200 лв. на тон за депониран отпадък. Чимев увери, че разговорите продължават, общината ще се справи с този проблем, а такса битови отпадъци няма да бъде увеличена за жителите на общината.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар