Мария Иванова оглавява поста прокурист на общинската болница

12/15/2017 15:44:36
Мария Иванова оглавява поста прокурист на общинската болница

Мария Иванова бе одобрена с мнозинство от ОбС- Дупница за заемане на ръководния пост- прокурист на  общинската болница. Тя бе предложена от групата на ГЕРБ. Мария Иванова е от София и работи като административен директор на болнично заведение в столицата, външен експерт и има 20-годишен опит в сферата на здравеопазването. Встъпването й в длъжност ще стане веднага след вписване в Търговския регистър. Новият прокурист ще работи на ненормирано работно време с месечна заплата 1497 лв. Нейните правомощия ще са равни с тези на управителя и ще  дава точна отчетност за финансовото състояние на лечебното заведение, както и ще следи за спазването на всички гласувани оздравителни мерки на общинското дружество.

На следваща сесия, през януари 2018 г., тя трябва да запознае съветниците в конкретика с финансовото състояние на всички отделения, тъй като до момента те не могат да получат точна информация.

Кметът Чимев заяви подкрепата си към Иванова като коментира, че назначаването на прокурист не е спонтанно решение, а обмислено: „Ние не слагаме още едно лице на трудов договор, а искаме този човек да се ангажира и да гони определени показатели и резултати.  Искаме ясна информация за точните приходи и разходи в болницата, защото това дружество спокойно може да бъде печелившо звено, а не губещо”.

 Съветниците Костадин Костадинов и Пламен Соколов изразиха мнение, че в лечебното заведение има взаимовръзки между публичен и частен интерес. Те бяха категорични, че иненно те са един от основните проблеми тя да затъва. Към момента затъването й се изразява в 2,5 млн лв.

Местният парламентарист, Костадин Костадинов, като пример посочи, назначаването на договор на лекар от София/ известен и добър специалист/, но той не идвал на работа. Той призова болницата да бъде разследвана от прокуратурата за допускане на безстопанственост и безотговорно отношение в момент на икономически срив.

Като част от новите мерки за оздравяване на МБАЛ „Св. Иван Рилски” са: преструктуриране на отделенията, съобразно новия брой легла, който е намален на 96 от 186, преместване на администрацията в Терапевтичен блок с брой 2 % от общия персонал, фонд работна заплата и осигуровките да станат 60% от общия приход, въвеждане на прогенерична лекарствена политика и договаряне на доставните цени на лекарствата, прекратяване на договорите за охрана, обхващане на всички структури на болницата в Информационна система-следене за разходите и приходите в реално време, преразглеждане на всички външни услуги, с цел оптимизиране на разходите и др.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар