Представители на бизнеса в Дупница и директори на училища обсъдиха въвеждането на дуалното обучение

01/11/2018 19:24:13
Представители на бизнеса в Дупница и директори на училища обсъдиха въвеждането на дуалното обучение

Представители на бизнеса в Дупница, директори на училища,  Бюро по труда, РУО-Кюстендил, Областна управа, представители на търговско промишлената палата в Дупница и Регионалната структура на БСК обсъдиха въвеждането на дуална форма на обучение  на територията на Община Дупница като средство за понижаване на младежката безработица и осигуряване на специалисти според нуждите на местния бизнес.

Директорът на ПГ” Акад. С.П. Корольов”- Елена Костадинова, сподели, че вече има готовност за откриването на две паралелки. „Енергоремонт” Бобов дол, ТЕЦ- Бобов дол, фирма „Фактор” и фирма „Металмикрон” са поели ангажимент и са декларирали, че ще участват в процеса на дуалното обучение на тези 2 паралелки. Силен интерес към тази образователна  форма прояви и директорът на „Тева” – Иван Урумов. Представители на шивашкия бранш изказаха притеснения, че в Гимназията по облекло няма нито една паралелка със специалност, която да подготвя кадри за шивашкия промишленост.

Във форумът се наблегна и върху качеството на професионалното образование според нуждите на регионалната икономика и механизмите за обвързаност между образованието и обучението и изискванията на динамично развиващия се пазар на труда.

Обсъден бе и проблемът с родителите, които са един от най-важните елементи в процеса за избор на професия. Предложено беше да се въведат посещения на децата, още в по-ранна училищна възраст, във фирмите, за да бъдат по-добре запознати с различните професии и тяхната значимост.

На срещата РУО -Кюстендил направиха презентация на реализираните професионални паралелки в Дупница, като стана ясно, че три от тях са закрити поради липса на интерес от страна на децата. Те са по „Оперативно счетоводство”, Данъчна и митническа администрация”  в Гимназия по облекло и стопанско управление, и  специалност „Топлотехника” в Професионалната гимназия „Акад. Сергей Павлович Корольов“. Според данни на инспектората интерес младите хора проявяват към изучаването на чужди езици, хуманитарни науки, математика и икономика в гимназииия „Христо Ботев” и  СУ ”Паисий Хилендарски”. За следващият план-прием се очакват 404 деца да постъпят в средните училища на територията на града. Към момента в Регионалния инспекторат има заявени 8 профилирани и още толкова професионални паралелки.

Домакин и организатор на срещата бе Община Дупница в лицето на кмета инж. Методи Чимев и председателят на ОбС- Емил Гущеров.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар