Дупница посрещна майор Орлински

01/14/2018 15:36:49
Дупница посрещна майор Орлински

Майор Орлински и войниците му днес влязоха в Дупница и освободиха градът. Той бе посрещнат от стотици дупничани предвождани от свещенниците в общината.

Изключително интересната възстановка на този ден от преди 140 години бе пресъздаден в градът. Дословно бе изигран диалогът между руският пълководец и дупнишките свещенници. Стотици дупничани не се уплашиха от ниските температури и се включиха впоследствие в шествието на свободата. С коне, войниците на майор Орлински в автентичните руски облекла бяха посрещнати с "Ура-а-а" от дупничани. Шествието спря пред паметната плоча на майор Орлински, където кметът на Дупница инж.Методи Чимев поднесе венец от името на гражданите в знак на признателност за делото през 1878 година на фона на песните на мъжки хор "Св.Иван Рилски". "Съдбата на майор Орлински е такава, че той остава свързан завинаги с България. Няколко месеца по-късно, той умира от тиф и е погребан в църквата "Света Богородица" в Благоевград", разказа директорът на Исторически музей Дупница Анелия Геренска.

Пред паметната плоча на дупнишките опълченци шествието спря, за да бъде отслужен тържествен молебен, както в онзи мразовит ден. "Моето послание към всички наши съграждани е с две думи: Нека помним. Нека не забравяме историята си, да знаем, че дупничани винаги са били свободолюбиви, и никога не забравят своите исторически личности и герои. Днес, благодарение на нашия съгражданин Никола Лазарков, пресъздадохме този ден. Той тогава е бил на 20-години е и станал пряк свидетел на посрещането, а впоследствие го е описал. Честит празник, скъпи съграждани", каза в словото си инж.Чимев. Той благодари на всички, които се включиха в мащабната акция по възстановката. Всички дупнишки ансамбли облечени в народни носии, хайдути и коне създадоха атмосферата от онзи ден.

На паметната плоча на опълчениците венци и цветя бяха поднесени от Община Дупница, ОбС-Дупница, народният представител Радослава Чеканска, кметът  на Сапарева баня Калин Гелев.

Възстановката продължи с народно веселие, като хората бяха поведени именно от майор Орлински.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар