21 години от дупнишките барикади отбелязаха днес

02/01/2018 17:29:00
21 години от дупнишките барикади отбелязаха днес

21 години от дупнишките барикади и свалянето на правителството на Жан Виденов и БСП отбелязаха днес. Честването се проведе на емблематичното място за града под организацията на Сдружение „Духът на Дупница”.

Събитието започна с едноминутно свеждане на глави в памет на д-р Никола Попов, един от активните участници в дупнишките барикади.

Мероприятието уважи депутатът от листата на ГЕРБ-Пловдив Спас Гърневски, който преди  години бе избиран, няколко пъти, за лидер на СДС. Спас Гърневски е и участник от протестите, тогава. Той поздрави дупничани и припомни за големите събития, акцентирайки  върху последиците от комунистическия режим в страната ни.

„Не са важни хората колко са били, по-важно е духът, който имаше в тази Дупница. Той така ни окрили, че свивайки към Пловдив, само след два дни, комунистите паднаха. Дупница бе двигателя на промените. Тя повлече и София, и Пловдив. ”

На събитието присъстваха депутатът от  ГЕРБ за Кюстендилска област- Радослава Чеканска, заместник-областния управител док. Матей Попниколов, кметовете на общините Дупница и Сапарева баня, председателят на ОбС-Дупница Емил Гущеров, бившият депутат Ивайло Константинов, общински съветници от дясното пространство, Тодорка Савова- лице на дупнишките протести, Георги Гиздов-бивш общински съветник, който гордо развяваше дупнишкото знаме - символ на барикадите, както и Михаил Панчев- първият председател на ОбС в Дупница след промените през 1989 г.,. Ето какво каза той:

„Уважаеми съграждани, демокрацията започна от Дупница. Нашите събития принудиха престъпното правителство да подаде оставка. От тогава започна и демократичния път за България. От тогава страната ни е свободна и пое към Европа, от тогава тя получи и голямото признание на света и сега с гордост можем да кажем- началото бе дадено именно тук от това емблематично за историята място.”

В края на събитието ексдепутатът Ивайло Константинов увери, че изграждането на новия  монумент-символ на барикадите, скоро ще бъде издигнат на 50 метра от стария, тъй като средствата вече са събрани. Припмняме, че теренът на досегашния монумент бе  продаден от общината, по времето на управлението на кмета Янев.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар