Руши се сградата на опитната станция по тютюн в Рила

02/12/2018 12:27:09
Руши се сградата на опитната станция по тютюн в Рила

Руши се сградата на опитната станция по тютюна в Рила. Тя е първата на Балканите, открита още през 1924 г., коментират в градчето. Научно-развойното звено все още съществува като придатък на Института по тютюна-Пловдив, дефакто малочисленият екип в Рила изпълнява незначителни конкретни задачи само лятото, когато се ангажират работници.

Те засаждат символични площи срещу сградата и изпълняват "научни" задачи. "Администрацията" - през зимата остава само един пазач, ползва едно единствено помещение, останалото от комплекса е празно и се руши. Пуст е и дворът, няколко кучета на воля дефилират по плаца и нападат всеки, решил да надзърне в станцията.

Няма как и опитната станция по тютюна да не е обречена на закриване - по Рилското корито почти не се гледа тази култура. Докато преди тридесетина години всяка къща в общините Рила и Кочериново засаждала по няколко декара с тютюн, цялото семейство се нагажирало почти целегодишно, коментират местните.' Източник: kmeta.bg

СподелиКоментари

Цветанка Георгиева - 13/03/18 15:04:41

В процеса на раздържавяване на България останаха доста такива сгради ,построени със средствата на член-кооператорите ТКЗС -тата на няколко околни села,които са Стоб,Смочево,Бараково,гр Рила,гр Кочериново.Този поминък изчезна за района и в момента тази собственост е НЕПРАВОМЕРНО АКТУВАНА НА ИНСТИТУТА ПО ТЮТЮНА В ПЛОВДИВ и е наложително да се ВЪРНЕ обратно на Община Рила,за да се запази като музей ,част от история на НИКОТИАНА.Предлагам да се направи подписка до Ректора на Института от община Рила и Община Кочериново ,а не да се изчаква разрушаването на ВСЕ ОЩЕ ЗАПАЗЕНАТА И ЗДРАВА КОНСТРУКЦИЯ.С общи усилия МОЖЕМ.Бих предложила да ангажираме и ОМБУТСМАНА г-жа МАЯ МАНОЛОВА за съдействие пред Ректората на Института.

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар