Днес е празник на виното и любовта

02/14/2018 09:09:31
Днес е празник на виното и любовта

На 14 февруари милиони хора по света честват Деня на влюбените – Свети Валентин. Празникът започва да се чества през 14 век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно е да се подаряват и цветя. Въпреки че има няколко християнски светци с името Валентин, денят най-вероятно е кръстен на свещеник, убит мъченически през 270 година от император Клавдий ІІ. Легендата разказва, че свещеникът подписал писмото до дъщерята на тъмничаря, в която се влюбил, с „от твоя Валентин“. Близо милиард картички ще си подарят влюбените по света, за да изразят чувствата си. Над 150 милиона валентинки ще бъдат изпратени само в САЩ.Освен тях се подаряват най-често и шоколадови бонбони.
Днес отбелязваме Трифон Зарезан, известен и като Деня на лозаря. Празникът е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. С въвеждането през 1968 година на Григорианския календар от Българската православна църква, църковният празник за Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.
У нас са почитани и двата празника. Мнозина ще заложат на Свети Валентин, независимо от възрастта си. Всеки сам избира кой от двамата светци да почете. Любовта е виното на живота. Няма по-красиво нещо от това възвишено чувство! Какво по-хубаво, да е сгрята и от чаша вино, в компанията на любимия човек.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар