За пореден път болницата в Дупница без управител. Съветникът Пламен Соколов предложи тя да бъде приватизирана

02/23/2018 16:48:00
За пореден път болницата в Дупница без управител. Съветникът Пламен Соколов предложи тя да бъде приватизирана

Емил Гущеров:” Няма как кюстендилец да оправи дупнишката болница”

За пети пореден път общинската болница остана без постоянен управител. Днес съветниците не гласуваха доверие на спечелилия конкурса за управител- Димитър Стоилов- контрольор в РЗОК- Кюстендил, който бе единствения кандидат за поста и получи оценка 4.65, малко над необходимия минимум, за да спечели конкурса. След дълги дебати на заседание днес, против него гласуваха 12 съветника, с Въздържал се – 9, само 5 души от местния парламент бяха за неговото назначаване. Кметът Чимев призова комисията по избор на управител да даде разяснения за конкурса. От отговорите стана ясно, че спечелилият кандидат, в концепцията си за 3-годишно управление, е заложил всички мерки на ОбС, предприети като оздравителен план, но колебанията на съветниците за утвърждаването му като управител, са се появили след среща между ръководствата на общината, болницата, председателите на политическите групи в местния парламент и Стоилов, който не е бил готов да отговори на много от поставените му въпроси за бъдещето на лечебното заведение. Разминаване във вижданията за управление е имало и между новоизбрания прокурист Мария Иванова и  Димитър Стоилов. Те са основно в изпълнението на мерките за оздравяване.

Оставка на новия прокурист поиска, от микрофона, председателят на Икономическата комисия Костадин Костадинов, като я упрекна, че пренебрегва гласуваните мерки от ОбС за оздравяване на болницата, и че не дава точни цифри за реалното състояние на дружеството. Упрекът му бе и към Емил Гущеров- председател на ОбС, който  изрази явна подкрепа към  работа на Иванова. Костадинов не сдържа нервите си и честити на Гущеров началото на предизборната му кампания, избирайки управлението на болницата да продължи без силните трусове, заложени в оздравителния план.   На въпрос към него, как ще коментира думите на председателя на Икономическа комисия той отговори: ” Г-н Костадинов сигурно визира предстоящите избори за Европейски парламент. А относно  решението ми да не подкрепя Стоилов, то е базирано на това, че липсва всякаква комуникация и допирни точки  във вижданията между него и завеждащите на отделението. Ние си имаме прекрасни лекари, няма как кюстендилец да дойде, да бъде съпричастен към проблема и да направи всичко възможно по съживяване на дупнишката болница. Доверявам се на новия прокурист, защото тя за кратко време установи нарушения по обществени поръчки, констатира злоупотреби и спести за три седмици 72 000 лв. от предоговаряния на нови условия по сключени договори. Да, това е едно добро начало. Вярвам, че тя работи в правилната посока и резултати ще бъдат постигнати.”

След многократни нападки  в местния парламент,  съветникът Пламен Соколов, пък, предложи болницата да бъде приватизирана, защото, според него,  това е единствения вариант, тя да излезе от омагьосания кръг, в който се върти и трупа нови задължения. Той изрази мнение, че работещите лекари трябва да я управляват сами и поемат отговорността за бъдещето и.

Кметът Чимев бе категоричен в  нежеланието си болницата да е общинска.: „ Ако тази болница не беше собственост на общината и неин принципал ОбС,  а само под крилото на 5-6 завеждащи отделения, нямаше да бъде в това състояние. Тук, в зала, всеки се опитва да прехвърли отговорността към една или друга политическа партия. Никой не смее да я поеме. Питам, чия е болницата? Тя е на всички хора от града. За тях трябва да мисим. Общината многократно помага финансово, включително и за последния заем от 500 000 лв., , но условие беше да не се трупат  повече задължения. Да не забравяме, че общинския ресурс не е само за дотация на това дружеството. Вече самият аз неискам болницата да е общинска”.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар