Факелът на мира премина през Дупница

03/02/2018 16:07:18
Факелът на мира премина през Дупница

Факелът, който е традиционен за „Пробега на мира“ и се провежда вече трето десетилетие, акостира днес в Дупница. На Аракчийски мост, той бе поет от дупнишки ученици, които го донесоха на пл."Свобода". Хора от хиляди места от различни националности пренасят посланието за мир, като честта да приеме факела тази година имаше и Дупница.

Бегачите от няколко страни бяха посрещнати от кмета на общината инж.Методи Чимев и заместникът му Крум Милев. От дупнишка страна в пренасянето на факела се включиха ученици от ПГ „Акад.Сергей Павлович Корольов“. Чужденците бяха закичени с мартеници, изработени от хората в Центъра за възрастни хора в града. Факелът на мира е носен от едни от едни от най-известните личности сред тях Майка Тереза, Нелсън Мандела, папа Франциск, папа Йоан Павел II, Мохамед Али и много други.

В заседателната зала на Общински съвет имаше и викторина, като условието бе, че ако не се получат верни отговори, инж.Чимев ще трябва да се включи в пробега и тича с факела до следващата спирка - Благоевград. Дупнишките младежи обаче показаха знания и не оставиха въпрос без верен отговор.

Тази година старта на пробега бе даден от Националния стадион "Васил Левски", а финалът ще бъде след 7 месеца в Лисабон. Факелът на мира преминава през 10 български града. Участниците благодариха за гостоприемството на Дупница, а впоследствие всички, които посрещнаха посланието за мир имаха възможност да вземат в ръката си факела, който ще обиколи 46 страни.

Чужденците не пропуснаха да си направят десетки фотоси за спомен от Дупница и останаха особено удивени от червено-бялата украса на площада по случай Баба Марта.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар