Премиерът Бойко Борисов с представители на Организация на евреите в Дупница почетоха жертвите на Холокоста в Скопие

03/12/2018 21:29:00
Премиерът Бойко Борисов с представители на Организация на евреите в Дупница почетоха жертвите на Холокоста в Скопие

За първи път български премиер участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

В памет на жертвите на Холокоста, българският министър-председател, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, днес, в Скопие поднесоха венец на паметника на загиналите евреи .

"Много скърбим за убитите евреи. Не сме ги забравили. Дошли сме да скърбим с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат живи от нацистката машина". Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на възпоменателната церемония за македонските евреи, убити при Холокоста.

В официалната правителствена делегация, за церемонията, бяха поканени да се  включат и представители на еврейската общност от България. Сред тях бе и председателят на Регионалната организация на евреите „Шалом” в Дупница - инж. Леонид Хаздай.

По време на Втората световна война България спасява всичките свои 48 000 еврейски поданици, но не успява да спре депортирането на 11 323 души от земите на днешна Гърция и Македония, администрирани по онова време от Третото българско царство. Преди германското нападение над Югославия през април 1941 г., броят на евреите във Вардарска Македония е 7 762. Съгласно разпоредбите на Закона за защита на нацията те не са можели да получат българско гражданство. През март 1943 г. те са изпратени в концлагера Треблинка в окупираната от германците Полша, където са убити.

Председателят на Регионалната организация на евреите в Дупница- инж. Леонид Хаздай съобщи за dupnitsanova.com, че по повод 75-годишнината от спасението на българските еврей се предвижда, в средата на април, да бъде поставена паметна плоча в знак на благодарност за спасението на българските евреи  и в памет на жертвите на Холокоста. За мероприятието съдействие оказват НКЖИ и кметът на Община Дупница- инж. Методи Чимев. Идеята е паметната плоча да стане част от сградата на жп гарата в града, от където е трябвало да се депортират към лагерите на смъртта български евреи.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар