Сапарева баня, Рила и Кочериново са сред 13-те общини под специалното наблюдение на финансовия министър

03/14/2018 09:51:28
Сапарева баня, Рила и Кочериново са сред 13-те общини под специалното наблюдение на финансовия министър

13 общини са под специалното наблюдение на финансовия министър Владислав Горанов. Те все още имат да изпълнят редица мерки, за да стабилизират бюджетите си. Това са само 4,9% от всички общини в страната като има тенденция за по-добро управление на парите. 21 общини пък вече могат да дишат спокойно, тъй като през настоящата 2018 г. те изпадат от списъка за финансово оздравяване.

Преди година 32 общини, или над 12% от всичките, отговаряха на три или повече от критериите за класирането им като кметства с финансови затруднения. 13-те общини, които в момента имат затруднения, са Сапарева баня, Кочериново, Рила, Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово. Те ще трябва да предприемат мерки за финансово оздравяване като например да повишат приходите си, или да свият разходите си. Тези мерки трябва да бъдат одобрени от министъра на финансите Владислав Горанов, ако общините искат да вземат безлихвен заем от държавния бюджет.

Общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 21. Приетите от тях мерки за оздравяване са довели до положителни резултати. Данните за всички общини в страната показват, че 49,39% от разходите им отиват за заплати и осигуровки, а инвестициите са 12,35% от разходите им.

Припомняме, че и община Дупница беше сред общините, попадащи в списъка за финансово оздравяване, но в резултат на придържане към консервативна фискална политика и план за оздравяване, тя бе извадена от затрудненото си състояние и МФ прекрати мониторинга по процедурата. Към момента е нарушен само един от шесте фискални показатели-размерът на просрочените задължения, които при лимит от 5% са в размер на 9%.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар