Днес е Световен ден на съня

03/14/2018 10:27:32
Днес е Световен ден на съня

 На 14-ти март се отбелязва Световният ден на съня.

Събитието официално е вписано в календара от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация с цел да информира обществеността, че проблемите със съня са глобална епидемия, която води след себе си много здравни неразположения.

Статистиката сочи, че близо 45% от човечеството страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и рядко се търси консултация с медик. Често обаче безсънието не е породено само от стрес, лошо хранене, тютюнопушене или прекомерна употреба на алкохол, а е симптом за скрито заболяване.

Според специалистите, опиращи се на редица медицински изследвания, липсата на пълноценен сън е причина за множество заболявания. Недоспиването води до влошена концентрация, нарушава работоспособността, предпоставка е за затлъстяване и понижава тонуса на човек.

Прекарваме една трета от живота си в сън, затова трябва да обърнем сериозно внимание на проблема с недоспиването, за да бъдем здрави, да почиваме пълноценно, да се чувстваме жизнени и енергични.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар