На среща в Общината днес решават кога ще започне ремонта на Джамията. До тогава минаването около нея е опасно

03/28/2018 09:14:00
На среща в Общината днес решават кога ще започне ремонта на Джамията. До тогава минаването около нея е опасно

Кога ще започне дългоочакваният ремонт на Джамията в Дупница, трябва да бъде дискутирано днес в  Общината на среща между кмета и експерти от администрацията с потенциална фирма изпълнител на ремонтните дейности. Преди близо месец от общинска администрация обявиха, че ремонта ще започне най-вероятно през лятото, защото все още не е  стартирала процедурата по избор на изпълнител. Джамията е паметник на културата и дейности може да извършва само лицензирана фирма. Както многократно е писано сградата се руши. По покрива има течове, израснаха и дръвчета. Мазилката на фасадата пада и крие опасности. Падналият сняг и дъжда в последните седмици доведоха до още паднали керемиди и части от фасадата. Служители на Общината след подадени сигнали са оградили с лента района около сградата, защото може да се стигне  до инцидент с преминаващи от там хора.

За определено спасителните ремонтни дейности в тазгодишния бюджет са предвидени 100 000 лева. Средствата са от собствените приходи на община Дупница. От общинската администрация припомниха, че по тяхно искане лицензирани фирми са остойностили предстоящия външен ремонт.

За последно сградата беше ремонтирана през 2007 година със средства по програма „Красива България“. Преди няколко години бе изготвен проект за цялостен ремонт, реставрация, дренаж и други дейности на стойност 192 729 долара. Общината кандидатства за финансиране пред Фонда за опазване на културното наследство към посолството на САЩ, но проектът не бе одобрен.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар