До 2-седмици Общината ще обяви поръчка за ремонт на Джамията. Кога ще започнат дейностите не е ясно

03/28/2018 15:06:29
До 2-седмици Общината ще обяви поръчка за ремонт на Джамията. Кога ще започнат дейностите не е ясно

Община Дупница ще обяви до 2 седмици поръчка по избор на изпълнител за реставрацията на паметника на културата – Джамията. Това стана ясно днес, след среща на кмета на Община Дупница инж.Методи Чимев, директорът на Дирекция "Устройство на територията и строителство" инж.Серьожа Котев и експерти от отдел "Обществени поръчки" със специалисти от лицензирана за специфичната дейност фирма, информират от пресцентъра на администрацията.

"През миналата година бяхме искали оферти от лицензирани фирми за ремонта и получихме ориентировъчната сума след направен оглед, която е нужна за ремонта на Тюрмето, за да бъде съхранена сградата и да се спре разрушаването й от фасадата. Оттам се образува и сумата, която сме заложили в бюджета. Проектите ги имаме, разрешително също, като в следващите 3-4 дни ще бъде обновено техническото задание и обявена поръчката по някой от вариантите допустими в ЗОП. Опитахме се да осигурим средства по програма на Американското посолство през миналата година за по-мащабен ремонт, но след като не получихме отговор, през декември, когато подготвяхме проекто-бюджета заложихме сумата да бъде осигурена от собствени приходи на Общината", обясни инж.Чимев.

Спешната среща се наложи, защото в момента състоянието на сградата е повече от тревожно и не може да се чака до лятото, както бе анонсирано от администрацията преди месец..сградата се руши, по покрива има течове, израснаха и дръвчета. Мазилката на фасадата пада и крие опасности. Падналият сняг и дъжда в последните седмици доведоха до още паднали керемиди и части от фасадата. Служители на Общината след подадени сигнали са оградили с лента района около сградата, защото може да се стигне  до инцидент с преминаващи от там хора. За определено спасителните ремонтни дейности в тазгодишния бюджет са предвидени 100 000 лева. Средствата са от собствените приходи на община Дупница. От общинската администрация припомниха, че по тяхно искане лицензирани фирми са остойностили предстоящия външен ремонт.

За последно сградата беше ремонтирана през 2007 година със средства по програма „Красива България“. Преди няколко години бе изготвен проект за цялостен ремонт, реставрация, дренаж и други дейности на стойност 192 729 долара. Общината кандидатства за финансиране пред Фонда за опазване на културното наследство към посолството на САЩ, но проектът не бе одобрен.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар