Директорът на кюстендилската дирекция на БАБХ ще бъде уволнен заради изоставените коне в Осоговската планина, съобщи министърът на земеделието.

Пропуски са били допуснати при регистрацията на животновъдния обект. При положение, че е нямало нормални условия на живот за конете, не е трябвало обектът да получи разрешение. Затова директорът на кюстендилската дирекция на Агенцията за безопасност на храните ще бъде уволнен, обясни министър Румен Порожанов по Бтв.

Той допълни, че вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили.

Порожанов припомни, че в момента може да се кандидатства за субсидия за отглеждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, но заедно с това собствениците взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лв. за декар. После обаче повечето собственици на коне ги пускат да се разхождат на свобода, а това от една страна застрашава живота им, от друга – създава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

По думите на министъра собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията.

"Петър Пищалов е развил своята дейност през последните две години, за която е получавал евросубсидии. Той е декларирал 1800 декара пасища и е получил субсидии. Документално обаче той няма нарушения. Неговата вина е в начина, по който гледа тези животни и допускането на смъртта им, за което той ще си получи санкцията", каза Порожанов.

Министърът посочи още, че проблемът е също в администрацията, но нямало как да се правят постоянни проверки, това ставало по сигнали.

"Когато едни животни излязат от фермата, те трябва да получат т.нар. пътен лист и да се знае къде са. Сега започваме проверки във всички обекти в страната“, коментира Румен Порожанов.