Ученици от СУ „Паисий Хилендарски” заеха председателския пост в ОбС-Дупница за един ден

05/16/2018 18:59:00
Ученици от СУ „Паисий Хилендарски” заеха председателския пост в ОбС-Дупница за един ден

По повод 24 май, Общински съвет –Дупница  проведе  Ден на отворените врати днес. Възпитаници от СУ „Паисий Хилендарски посетиха кабинета на председателя на местния парламент, Емил Гущеров, който им предостави възможност да седнат на управленското кресло и ги запозна с процеса на местното самоуправление, структурата на ОбС, неговите правомощия и дейност.  

Децата проявиха завиден интерес към начина, по който се приемат решения, утвърждава правилници, наредби и инструкции. Любознателност проявиха и към сформирането на общинския бюджет, откъде постъпват средствата и как се разпределят.

Посещението на учениците от 9 до 11 клас  бе и  част от заложените им дейности по Програмата за училищни посланици на ЕП. Те бяха придружени от своя преподавател Маргарита Сапунджиева.

Младежите се докоснаха отблизо и уловиха как се  случват нещата, като придобиха реална представа за това що е власт и как функционира тя. Те показаха, че имат активна гражданска позиция, интересуват се от случващото се в града и страната и имат своето мнение.

След като посетиха залата, в която се провеждат Общинските заседания, възпитаниците отправиха и конкретни предложения между които -изграждане на Паметник на войнската слава, който да бъде ситуиран в двора на черквата „Свети Георги”- мястото където са били осветени знамената на 7-ма Рилска дивизия. Те предложиха още да бъде обособена постоянна експозиция в празната „Ески Джамия”-паметник на културата, както и популяризиране на важни и малко известни факти от история на Дупница, събрани в техен труд –реферат. Председателят Гущеров прие радушно всички  идеи. Ангажира се да бъде проведен широк диалог по темите с представители на Исторически музей, експерти от общинска администрация , които да съдействат за реализирането им. Възпитаниците получиха и "домашна работа" от преседателя на местния парламен да отговорят, в писмена форма,  на въпроса: "Ако бях общински съветник, какво бих направил за моя град?"

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар