ОУ "Неофит Рилски" със символични протестни действия утре. 63-ма учетели и служители входираха подписка до кмета против ромската сегрегация

05/17/2018 11:48:00
ОУ "Неофит Рилски" със символични протестни действия утре. 63-ма учетели и служители входираха подписка до кмета против ромската сегрегация

Учители и служители на дупнишкото ОУ „Неофит Рилски” входираха подписка до кмета Метоси Чимев против ромската сегрегация. Подписката остро критикува  бездействието на общинска администрация за не точното прецезиране на районирането на училищата. 63 преподаватели и служители на учебното заведение настояват за  равномерното разпределение на учениците от ромски произход.

„Втори мандат нищо не се върши в общината, нямат стратегия за развитие на образованието, нямат никаква визия и политика в областта .Това райониране е в нарушение на Наредба 10,  ние се чувстваме пренебрегнати и дискриминирани.”, кометира директорът на учебното заведение-Бистра Стойкова.

В подписката се казва още, че ако общината не предприеме бързи и адекватни мерки по исканията им ще последват протестни действия. В момента родителите на учениците също събират подписи против ромската сегрегация, а утре по време на патронния празник на училището ще се проведат и първите символични протести, уведоми директорът на ОУ „Неофит Рилски”.

Ето и текста на подписката, без редакция:

"Г-н кмет,

Месеци наред вече общината бездейства и не желае да потърси решение за поставените от нас проблеми, свързани с местното развитие на образователната система. Месеци наред ние се тревожим, както за бъдещето на училището, така и за работните си места и препитанието на семействата ни. И вместо сега да се радваме на поредните успехите на нашите ученици, които завоюваха най-много призови места на областни и национални състезания, сме сериозно притеснени относно приема през настоящата година. И всичко това благодарение на неадекватната ви и безотговорна образователна политика, която привилегирова едни училища за сметка на други, без да се съобрази нито с нормативните, нито с държавната политика за равен достъп до качествено образование и интеграция на учениците от малцинствен произход.

Как иначе да си обясним утвърденото от Вас „райониране“, в което не е спазен основният принцип – близост до училището, както по отношение на „Гиздова махала“, голяма част от която е по-близо до ОУ „Кирил и Методий“ и ОУ „Климент Охридски“, така и относно липсата на очертани граници на улици, които се намират в непосредствена близост до училището. Как да си обясним смяната на първоначалната Ви позиция за равномерно разпределение на учениците от малцинствен произход?! Как да си обясним и публикуваната на сайта на официалния говорител на общината манипулационна анкета и коментар, който сее омраза и разделение между хората и по никой начин не решава, а задълбочава проблема?! Отговорът е един – да си намерите оправдание за зле свършената работа.

Нима вече втори мандат „специалистите“ от Дирекция „Образование и култура“ не можаха да разработят или поне да препишат някаква стратегия за образованието и интеграцията в общината?! Нима за толкова време не се направи нищо за търсене и намиране на решение на проблемите, както е направено в близките общини Благоевград, Петрич, Кюстендил, Сандански, Симитли?! Знаете ли колко планове, стратегии, правилници и още куп документи разработваме в училището, а сайтът на общината в раздел „Образование“ е празен. За какво ги държите тези служители, освен само да дават изявления как „общината няма средства и капацитет“ да се справи с проблема? Капацитет безпорно няма – назначили сте некомпетентни и безотговорни хора, които не могат или не желаят да си свършат работата.

Не можем да приемем и Вашето мълчание и по отношение на това, че години наред безплатно и привилегировано за сметка на държавния бюджет се извозваха ученици за СУ „Св. Паисий Хилендарски“ от близките населени места, включително и от такива, в които има основни училища или за които по-близко е друго средищно училище, което доведе до обезлюдяване и закриване на редица училища в общината, а други са на ръба на оцеляването.

В тази връзка настояваме за:

  1. Незабавно прецизиране на районирането на училищата.
  2. Строг контрол върху спазването му.
  3. Прецизиране на приема в първи клас в съответствие с действителния брой на учениците в списъка на първокласниците в прилежащите райони на училищата.
  4. Намиране на решение във връзка с равномерното разпределение на учениците от ромски произход.
  5. Публично разграничаване от анкетата и коментара на официалния ви говорител.
  6. Ревизия на средствата за транспорт за средищните училища през последните 5 години.

Смятаме, че тези проблеми все още могат да се решат и Ви каним на конструктивен диалог на среща с колектива на училището ни в близките дни (в удобен за Вас ден и час), където ще изложим нашите проблеми и възможностите за решаването им. В противен случай ще защитим правата и позицията си със законови и демократични протестни действия". 

 

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар