Председателите на политическите групи в ОбС и здравните медиатори обсъждаха ромската сегрегация в работна среща

05/17/2018 18:21:00
Председателите на политическите групи в ОбС и здравните медиатори обсъждаха ромската сегрегация в работна среща

По инициатива на председателя на ОбС-Дупница, Емил Гущеров,  днес се проведе работна среща между  председателите на политическите групи в местния общински съвет и здравните медиатори към Община Дупница. Темата бе: :Ромската сегрегация „. На срещата се отзоваха единствено  Костадин Костадинов от ОДБ, заместник- председателят на ОбС - Йонко Гергов/Партия на зелените/, Славчо Павлов от РБ и Ивайло Шаламанов от” Народен съюз” .

В разговора  здравните медиаторите бяха  единдушни, че сегрегация в образованието има в няколко  училища, а  съсредоточаването на повече деца от ромски произход,  на едно или две места, не влияе положително на тяхното развитие и израстване, защото по този начин те могат да се интегрират и да излезат от средата на гетото.

Медиаторите подкрепиха радушно идеята на Костадин  Костадинов  да има образователен медиатор  към всяко училище, който да бъде обединяваща връзка между родители, учители и ученици, с цел насърчаване посещаемостта в училище.

На въпрос как родителите в ромските квартали избират учебното заведение, в което да учи тяхното дете, здравните медиатори потвърдиха , че водещ се оказва факторът- близостта на учебното заведение.

За да разберат отблизо мнението на родителите в ромските квартали, дали биха били съгласни да запишат детето си в училище, което не е в най-близкия район, здарвните медиатори  се ангажираха  да съдействат чрез анкетни проучвания, за да се видят какви са нагласите сред  родителите.

Според Костадин Костадинов проблема със сегрегацията няма да бъде решен за тази учебна година, но процесът трябва да бъде париран, така че през следващате този въпрос да не стои  на дневен ред.

Припомняме, че  директорът на ОУ „Неофит Рилски", Бистра Стойкова първа алармира за проблема в нейното училище. Тя  настоя общинарите да  прецезират районирането на училищата и ромските деца да бъдат разпределени равномерно по всички учебни заведения.  Училището се намира в близост до най-големия ромски квартал „Гиздова махала” и то трябва да приеме 36 деца от ромски произход за тази учебна година. Към момента има входирана подписка от 63-ма преподаватели и служители на учебното заведение до кмета на Дупница против ромската сегрегация. Утре, по време на патронния празник на училището, ще бъдат проведени и първите символични протести.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар