Проблемът със сегрегацията в образованието вече има решение

05/22/2018 15:47:00
Проблемът със сегрегацията в образованието вече има решение

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев изготви ново споразумение за равномерно разпределение на децата от малцинствен произход.  Това съобщи директорът на ОУ „Неофит Рилски”, Бистра Стойкова, след разговор с градоначалника.

Децата от ромски произход  ще бъдат пропорционално разпределени по три за всяка паралелка в училище. Ще бъде удължен и срокът за подаване на заявления и записване, с цел удобство на родителите. В разговора кметът е обяснил, че ще бъде намерено и решение с превоза на учениците.

Припомняме, че Бистра Стойкова бе първия директор,  който  повдигна проблема за сегрегацията в образованието. При предишното разпределение в нейното училище трябваше да бъдат записани в първи клас 33 ромски деца.

"Благодаря на кмета, че е толкова добронамерен и че направи тези стъпки. Той застана зад нас и ни подкрепи. Благодаря и на медиите, които толкова безпристрастно отразиха нашия проблем. Г-н Чимев ни уведоми, че  ще бъде изготвена и Програма за развитието в образователната система,  Стратегия, План за действие и интеграция.  От догодина всички изисквания ще влязат точно и ясно разписани като нормативни документи.”, допълни в разговор с dupnitsanova.com, Стойкова.

 

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар