Парите или липсата на желание са причината за състоянието на парк „Рила”

06/03/2018 18:19:00
Парите или липсата на желание са причината за състоянието на парк „Рила”

В последните години красивият парк „Рила”  в Дупница се беше превърнал във визитната картичка на града за  отдих  и развлечение,  не само за местното население,  но и за много туристи от Югозападна България. Милиони левове се вложиха, за да се преобрази едно занемарено и опустяло място, скътано в полите на Рила планина, в съвременен парк за отдих, спорт и развлечения. Място, в което човек „потъва” с часове и забравя за времето.

Няколко години, след неговото обновяване, картината е доста по-различна, навяваща тъга от разрухата, която е все по-осезаема. Не е трудно да се сетим за причините, все тия същите, които направиха общата картина в България еднакво грозна. От години се наливат средства, за да има държавата европейски вид и стандарт на живот, но не след дълго, всичко се руши. Не знаем дали да виним общината за това, че не са осигурили средства за поддържането на парка, или за липсата на желание да го направят,  но е факт, че градският парк започва да се руши. Част от тоалетните не работят, а тези които функционират, са с изпочупени кранове, брави, детайли за поставяне на санитарни материали, непочистени, а миризмата непоносима. Зелените тревни площи, които преди впечатляваха гостите,  сега приличат на изсъхнали ливади. Ако си мислите, че климатът е виновен за това, погледнете тези площи, които се поддържат от фирмата, която стопанисва градския басейн, намиращ се също в района на парка. Явно има начин тревата да изглежда добре. Дали е въпрос на пари или желание, трябва да кажат отговорните за състоянието на парка. Странно защо в парковете на всички големи градове, са разрешени разходки на домашни любимци при определени условия, разписани в Наредбата,  а в нашият парк има абсолютна забрана за домашни любимци, които са обезпаразитени и ваксинирани, но в същото време се разхождат десетки безстопанствени такива.

Разрухата се вижда и по разбитите пешеходни алеи и бордюри. Стълбите на места също се рушат, на участъци липсва ограда. Предпазни оградни елементи липсват и на едното мостче над реката, образували са се огромни дупки, следствие на прогниване на дървото. Забелязва се липса на осветителни тела на места. Изпочупени са керемиди на барбекю зоната, която е платена,както и на беседки. Детските катерушки са опасни за децата  и повредени. Изпокъсана е предпазната подова настилка, а на места изцяло липсва такава. От земята излизат дъски с пирони и остри елементи, детската въртележка разбита, не работеща повече от година, много от люлките, за по- малки, са в същото окаяно състояние . Игрището за мини футбол е с изпокъсани мрежи на вратите.

Вижте снимките, а коментарите оставям, уважаеми читателю, ти да споделиш

И ако трябва да посочим виновните за това, то отговорът не може да е еднозначен.  Не е нормално една ограда да се поправя по десет пъти годишно, защото вандали всяка седмица я чупят. Не е нормално младежи тръгвайки си, онзи ден от нощно заведение, да изпочупят пейки, да изкореняват фиданки, да обръщат кошчета за смет,  не нормално да унищожават напоителната система и да крадат маркучите към нея.

Сега е момента парите, които се дават за видеонаблюдение и жива охрана да бъдат оправдани. Надяваме се, общината да предприеме всички законови мерки  и да има санкционирани за тези вандалски прояви.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар