Спря производството в последният рудник за подземен добив на въглища "Бобов дол"

06/27/2018 11:08:48
Спря производството в последният рудник за подземен добив на въглища "Бобов дол"

Спря производство последният, може би и в страната, рудник за подземен добив на въглища "Бобов дол", съобщи изпълнителният шеф на мини "Открит въгледобив" инж. Харалами Златанов. Започнало е демонтиране на някои от съоръженията - машини, окабеляване, ленти за транспортиране на въглищата. Реализира се план за ликвидация на рудника, което означава съкращаване на около 400 миньори, пише Кmeta.bg.

Вече има връчени предизвестия за някои от тях, а масовото съкращение ще започне от 16 юли т. г.

На 200 м. под земята ще останат само екипите по довършителните дейности и по консервацrята на мощностите до пълното затваряне на рудника, което трябва да стане до Нова година. Така след затварянето на най-големия рудник на Балканите - "Бабино", станало в началотона 2017 г., сега и "Бобов дол" приключва и отрасълът ще крета само с един открит рудник - "Христо Ботев".

Същевременно 82 от предвидените за съкращение миньори от Бобов дол имат необходимия стаж като подземни работници, но няма да могат да се пенсионират по сегашния закон на 45 години, а на 52 години, т.е. трябва да продължат да работят още 10-12 години. След среща с омбудсмана Мая Манолова в Бобов дол наскоро беше решено да се внесе ведната предложение в НС за гласуване на промяна, според която тези миньори да се пенсионират по правилника до 2017 г. при старата редакция в текста на закона. Такова предложение вече е внесено в парламента, каза днес един от миньорите в рудник "Бобов дол".

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар