ЕС пита гражданите дали искат да бъде премахнато лятното часово време

07/08/2018 10:28:00
ЕС пита гражданите дали искат да бъде премахнато лятното часово време

Eвропейската комисия започна проучване дали гражданите искат да бъде запазено лятното часово време, или предпочитат да бъде премахната тази често поставяна под въпрос практика, при която часовниците се преместват с един час напред за шест месеца в годината, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Допитването (можете да участвате тук) ще продължи до 16 август. Дотогава хората могат да заявят дали искат да запазят лятното часово време, или да го премахнат, както и дали предпочитат лятното или зимното часово време.

Еврокомисията каза, че проучването е започнало след искане на Европейския парламент през февруари, а също на граждани и някои страни - членки на ЕС.

Тя задава пет въпроса, при които хората трябва да кажат как преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

През март анкета показа, че 73 процента от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време. Малцина обаче очакват то да бъде премахнато през следващите пет години.

Лятното часово време е въведено в няколко европейски страни с цел да се пести енергия през Първата световна война. Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред в последната неделя от март и се връщат отново в последната неделя на октомври.

В началото на февруари еврокомисарят по транспорта Виолета Булц обясни, че европейските правила изискват да има координация в смяната на времето. "Ако има некоординирана смяна на времето, ще се създадат много сериозни проблеми за доброто функциониране на единния пазар и най-вече за отрасъла на транспорта. Ако решим да спрем със смяната на времето, това трябва да се направи в целия ЕС едновременно и по един и същ начин", уточни тя.

Преди това Европарламентът призова да се направи задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Евродепутатите отчитат, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключение за въздействието на промяната на часовете, както и че съществуват опасения за човешкото здраве от тези смени. Затова парламентът призова, ако е необходимо, еврокомисията да предложи премахването на лятното часово време. Действащата директива влезе в сила през 2011 г. и предвижда въвеждане и отмяна на лятното часово време съгласувано в ЕС за целите на вътрешния пазар.

След призива на Европарламента Европейската комисия заяви, че продължава оценката на предложението за отмяна на лятното часово време./dnevnik.bg/

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар