Започнаха първите съкращения на миньорите от рудник "Бобов дол"

07/17/2018 08:16:25
Започнаха първите съкращения на миньорите от рудник "Бобов дол"

От вчера започнаха първите съкращения на миньори от спрелия преди месец работа подземен рудник "Бобов дол", каза изпълнителинят шеф на мините инж. Харалампи Златанов. На борсата отиват 400 миньори. Почти на всички работещи в рудник "Бобов дол" са връчени предизвестния, като повечето излезли в отпуск, а след края на отпуса ще се регистрират в бюрото по труда в Дупница, казаха миньори. Някои получили предизвестията си, докато били на смяна, на около 200 м. под земята, казват въглекопачи. Инспекцията по труда в Кюстендил ще се произнесе за десетина трудоустроени в рудника, които са под защита на клаузи от закона. За някои вероятно ще бъде постановен отказ - т.е. не могат да бъдат съкращавани, казаха инспектори.  

Същевременно 14 от предвидените за съкращение миньори ще заминат за София, за заседанието в парламента в сряда или в четвъртък, когато депутатите ще разглеждат внесеното от инициативна група и от омбудсмана Мая Манолова предложение за промени в Закона - така, че 82-ма от миньорите, които имат необходимия стаж и възраст,  да могат да се пенсионират. Миньорите се надяват и да получат предвидените при съкращение обезщетения - в законовия срок. При закриването на рудник "Бабино" в началото на 2017-а и досега някои не са си взели всички полагащи им се суми, коментират по Бобов дол. В рудник "Бобов дол" са останали да работят само около 20 души, които демонтират кабели и двигатели от производствените мощности,  правят консервация по самия рудник.

Белгийска компания с две дъщерни дружества в София има готовност да вземе на работа около 400 мъже за металургично производство и студено валцоване. Това е един шанс за съкратените миньори, обяви след среща с евентуалните им работодатели кметът на Бобов дол Елза Величкова./ Източник:kmeta.bg

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар