Мрачно бъдеще за Бобов дол. След края на мините и малките търговци започнаха да затварят или да се изнасят от града

07/18/2018 19:58:00
Мрачно бъдеще за Бобов дол. След края на мините и малките търговци започнаха да затварят или да се изнасят от града

 “Не мога да се примиря. Просто не искам да се примиря с това, което се случва. Скоро градът ни ще се превърне в западнало село, населено предимно с пенсионери. След най-обикновено запитване във Фейсбук, 68 човека ми отговориха, че са напуснали Бобов дол, като 50 % от тях са напуснали страната. Но със сигурност са много повече, и то само от нашия град… За последната година почти хиляда човека останаха без работа в Кюстендилска област. И ще се увеличават. Погледнете хората в коментарите. Това са младите хора на Бобов дол …?“ Това написа преди една година Ю. Н. във Фейсбук. Тя алармира с болка за случващото се в нейният роден град. След една година може с горчивина да отбележим, че е била абсолютно права, но това, което е написала явно никои от управляващите в града не е прочел или не е обърнал внимание. За жалост ситуацията  става още по-зле, а адекватни реакции никакви. Високата безработица през последната малко повече от година е най-сериозният фактор за обезлюдяването на Бобов дол. Структуроопределящият за града отрасъл въгледобив вече почти не съществува. Само преди дни бе закрит и последния подземен рудник „Бобов дол”, като това  вля на пазара на труда още безработни.

Всичко това вече е загубено, а мините ще останат в спомените на местните.  

Не само обаче този отрасъл е ликвидиран, но вече и малки и семейни фирми /магазини и кафета/затварят или изнасят бизнеса си извън Бобов дол. Това са поредните, защото през последните няколко години редица дребни предприемачи бяха мачкани от едни по-големи корпоративни интереси, които чрез своя вот „избират” или назначават в общината.

Още по-голяма трагедия, е че няма алтернатива и никой не прави нищо по въпроса или почти нищо.

Вече писахме за абсурдните и нелепи действия в лицето на ръководството на общината да осигури заетост на хората, като ги насочи към фирми в София и други градове. /повече за това прочетете тук/

Кметът Елза Величкова вместо да „пази страх” на миньорите в ТВ студиа и да заявява пред камерите, че е до тях в един такъв момент, когато те са на кръстопът и трябва да мислят за преквалификации, не е лошо да се замисли върху въпроса, защо и малките фирми напускат региона!?  Управляващите в Бобов дол, а и не само там трябва да разберат, че хората ги избират с надеждата те да развиват общината, а не да се вживяват, като трудови посредници за фирми с дейност далеч от града. Хората, както написа и Ю. Н.,  искат условия за бизнес и работа на място където живеят и отглеждат децата си, а не „юридически консултации“ къде в България или в Европа да отидат. Това могат и сами да свършат. Вместо да правят  кампании и трудови борси, не бе ли по-удачно да предложат по благоприятна бизнес среда, защото има начини, с които могат да задържат и тези няколко фирми на собствената си територия. Защото искаш ли да направиш нещо намираш начин, ако пък не искаш намираш оправдание, каквото в момента, като че ли  изразява избраното и с определена корпоративна подкрепа ръководство на Община Бобов дол.

Нали все пак избрания преди близо три години кмет  предлагаше пред погледа на собственика на мините, разкриване на нови работни места, чрез разширяване мощностите на въгледобива.

Много е лесно да бъдеш избран за управляващ с подкрепата и то солидна на определен работодател, а след  като със знанието / най-вероятно/на управляващите общината той реши да закрие бизнеса си в населеното място, същите тези управляващи, да се правят на много загрижени за така очертаващата се безработица, а всъщност повече май са притеснени за концесионната такса, която е в немалък размер и за това, кой утре ще плаща така важните данъци, за оцеляването на една община или ще се разчита само на държавната субсидия.

Нима не е ангажимент на управлението на общината да дава възможност за развитие на местният бизнес. Впрочем има приет и Общински план за развитие до 2020 година, но явно тези общински документи и анализи не се четат, а камо ли да се работи по тях.

Ако се продължава с такова управление само, след година най-вероятно  ще четем нова още по-мрачна статистика за оставащи застаряващи и напускащи работоспособни хора, а след още няколко за град  Бобов дол, ще се сещат само тези които наистина са искали този град да бъде предпочитано място за живеене, а най-неприятното е ,че за Бобов дол ще се чуе само, ако /пази боже/ избяга някой от затвора и влезе в новините. А само преди година с празници и тържества продължили .....цяла седмица /като приказка за царска сватба/ отбелязаха 50-години от обявяването  му за град. Но само показност и зрелища не стигат, хората искат и работа и бъдеще.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар