За добрите намерения и демагогията

01/28/2017 13:06:00
За добрите намерения и демагогията

Имало едно време един цар. Царувал си той вече втори мандат, но забелязал, че броят на крепостниците започнал да намалява.  Царят решил  да насърчи възприозвеждането на поданиците си, като осводоби от такса смет и данък сгради семействата, на които им се роди рожба. Обещал, още, че цяла една година детето ще посещава детска градина, цяла една година- безвъзмездно. Всичко това било чудесно, даже прекрасно независимо, че той бил монарх, а идеята чисто републиканска.  Започнали да се раждат едни деца, цели 260, красиви, умни, за чудо и приказ. Родителите, обаче, се видели в чудо. Младите хора, които вече имали собствено жилище били добре, останалите, без собствено жилище (които били повече) живеели в къщата на родителите им. Запитали се  какво да правят, помощта е във вид на икономия, те от къде да икономисат? Мислили, мислили и измислили. Сключили договор за наем с родителите си и готовооооо. Данъците се плащат от наемателя, така че всичко вече е наред. Е това, че бащата трябва после да плати данък върху наема, защото детето му живее в бащината си къща, не е важно. Сега, обаче, съседи започнали да се гледат лошо и да се питат: Защо Пенчо, който има повече пари и живее в по-голямо жилище (с много по-висок данък и такса смет от моя), а аз който едвам свързвам двата края и живея в гарсониерата на тате, получава от Царя помощ (въпреки, че не му трябва) много по-голяма от моята? Сигурно Царят нещо се е объркал, си мислели хората.  Ще измисли някакви условия, максимални, минимални суми и ще се наредят нещата.
Останал въпросът за детската градина. Парите от които Царя иска да се лиши в името на децата, ще трябва да се похарчат чак след 4 години (защото тогава детето тръгва на градина). И тук хората се замислили, защо Царят дава обещания, които ще трябва да изплаща друг Цар (или той самият, ако го изберат отново), след като неговото царуване свършва след 3 години. Ами ако тогава  парите в хазната не стигат? Сигурно, пак, се е объркал нещо Царят. Ще го поправи и това. А пък ако не го поправи, какво ни пука! Нали са ни обещали, че след 4 години ще получим нещо.
Извод:
"Никой не може да ти даде това, което аз мога ти обещая."

Демагогия - стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в "своята правота". Най-често демагогията се използва за постигане на политически цели и реклама. Тя си служи с ораторски и полемични средства.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар