На сесия гласуват отпускането на безлихвен заем в размер на 20 000 лв. за "Дупницатранс" и увеличаване заплатата на управителя

10/23/2018 12:36:53
На сесия гласуват отпускането на безлихвен заем в размер на 20 000 лв. за "Дупницатранс" и увеличаване заплатата на управителя

Безлихвен заем в размер на 20 000 лв. да се отпусне от Община Дупница на новото общинско дружество „Дупницатранс”, предлага на ОбС заместник-кмета Олга Китанова. Сумата ще бъде за  категоризацията на автогарата, съгласно Наредба 33 за обществен превоз на пътници и товари,  която ще стопанисва дружеството при започване на реалните му дейности.

Категоризацията е задължителна и вече са подадени документи в  Министерство на транспорта за извършване на определени ремонтни и възстановителни дейности като: изграждане на санитарен възел, обособяване на помещение за майки с деца, в което да бъде изградено отопление и места за сядане, изграждане на видеонаблюдение, система за контрол на достъп, монтиране на телефонен автомат, достъпен за лица, придвижващи се с инвалидна количка, изграждане на бетонови фундаменти и осигуряване на ел. енергия за захранване на автоматична система за контрол, ремонт на част от наличните помещения и др.

След поучаване на задължителната категоризация, таксите, които превозвачите плащат на Община Дупница за ползването на Автогарата, ще бъдат заплащани на новото дружество „Дупницатранс”.

В докладната записка се предлага още дружеството да бъде освободено от заплащането на наемните вноски по договора за ползвания от него недвижим имот-терен за престой и паркиране на автобуси на Автогара –Дупница за една година. Заместник-кмета Китанова предлага и увеличаване заплатата на управителя на дружеството, Георги Зарев, на 1095 лв.

Припомняме, че  общинското предприятие „Дупницатранс” бе  учредено преди близо две години като търговско дружество с ограничена отговорност и едноличен собственик Община Дупница. Учредяването се наложи поради изпълнението на европейския проект „Интегриран градски транспорт” и предвид утвърдената нова транспортна линия 5 "Социални жилища" - кв.”Байкал” и именно новият общински оператор ще бъде ангажиран с дейността по тази услуга, както и по стопанисването на Автогарата в града.

Община Дупница спечели проект за "Интегриран градски транспорт", който освен откриване на нова автобусна линия, включва цялостно преасфалтиране на няколко километри улици, закупуване на 4 броя автобуси, изграждане на светофарно кръстовище (при Севдината фурна), електронна информационна система на спирките и т.н.
Дължината на трасето, което ще покрива линия 5 е 7,12 км в двете посоки, като ще бъдат изградени общо 13 нови спирки. 40 курса в работните дни и 20 в делниците и празниците ще бъдат извършвани за обслужване на жителите. Отново по проекта, са осигурени и средства за ремонтна база в "Злево". Самата линия ще заработи след извършване на цялостната рехабилитация на уличната мрежа по този маршрут.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар