Общинският съветник Пламен Соколов внася до прокуратурата сигнали за начина на възлагане и изпълнение на обществени поръчки

10/26/2018 16:14:10
Общинският съветник Пламен Соколов внася до прокуратурата сигнали за начина на възлагане и изпълнение на обществени поръчки

Общинският съветник д-р Пламен Соколов ще внесе сигнали до прокуратурата за начина на възлагане и изпълнение на обществени поръчки.  Това съобщи той след днешната редовна сесия, на която директно зададе поредица от въпроси към управляващите и „присъдружните” на тях общински съветници, но така и не получи отговор. Сред въпросите бяха : „Кой превозва пътници, кой храни училища и болници, кой извършва сметосъбирането, кой извършва строителство и в полза на кои, кой реставрира влияние на една групировка, каква е зависимостта, кой иска да придобие терена на Военна болница, кой извършва политически уволнения през 2017-2018 г.,кой назначава директори на болница, единият, от който е на трето място в листата за кандидати за общински съветници, а другият не идва на работа, пере бельото на лечебното заведение чак в Стара Загора и вози на цените на таксиметровите услуги в град Дупница и го приема като реформа, вярно ли е, че има общински съветници на хранилка, които са подизпълнители на обществени поръчки и още др. Той, обаче, не посмя да назове конкретни факти и имена около десетките си въпроси, които зададе, а след сесия, попитан защо не назова с имена и факти,  той отговори:

„Аз се обърнах към групата на ГЕРБ и „присъдружните общински съветници”.  Твърдя, че седейки на тези столове в залата, има общински съветници, които участвайки във фирми, получават обществени поръчки като подизпълнители, упражняват правото на строителна дейност. Лично съм виждал действащи общински съветници по обектите, предимно от други политически партии, но и от ГЕРБ. Сега виждам, че това, което е днес, аз мога да го квалифицирам, като не по-малко страшно от онова, от което страдахме преди мандатите на ГЕРБ. Дори Братята не си позволяваха подобно поведение. Сегашният ОбС е бутафория. Не е редно директор да не идва на работа, а да получава хонорар от 1500 лв. Визирам прокуриста Мария Иванова.”

Той допълни, че здравеопазването е в колабс, а ресорния заместник-кмет Крум Милев е абдикирал от проблемите в социалната сфера. Не присъства на нито една сесия по болни въпроси, нито в работни срещи.

На въпрос за какво получават хонорари общински съветници и какво визира с това, Соколов допълни с пример:

„При мен дойде недействащ общински  съветник от голямата листата на ГЕРБ, който бил възнаграден с обществена поръчка. Той помоли мен за съдействие, тъй като е бил подизпълнител на поръчката, как да си получи изработените пари. Ето ви един пример.

Аз пак питам кой извършва ремонтите в жк „Бистрица” в действителност? Отидете и сами вижте кой е там всеки ден. Само ще ви дам сламка, че хора от Гиздова махала са се навели и чукат павета. Но това са на подизпълнителите, подизпилнителите… . Защо тези фирми не са от нашия  град?”

На въпрос фирми на Пламен Галев ли участват в ремонтите на града? Той допълн:

„Нямам представа, но тези фирми са  познати от близката история.”

„Друго, знаете ли колко е трудно човек да се домогне до сметосъбирателна, до специализирана техника? Прави ми впечатление, в квартала, в който живея, че сметосъбирането се извършва  с обикновен самосвал. Почти всяка седмица е различен камион, с различна регистрация, но винаги софийска. За това аз задавам въпрос кой го прави това сметосъбиране, кой реално стой зад дейността? От година имаме проблем с нашето сметище, от една година возим отпадъка на 100 км и цената не се е променила, значи ли, че шестте години преди това са икономисвали сума, която някъде е оставала? В крайна сметка този транспорт не е без пари. Многократно съм питал управляващите, но те мълчат.

Подготвил съм няколко сигнала до прокуратурата за начин на възлагане и начина на извършване на определени обществени поръчки. В качеството ми на общински съветник  на Икономическа комисия поисках информация за това коя фирма почисти поречието на р. „Джерман”, колко струва дейността. Отговориха ми, че не трябва устно, а писмено да подготвя въпросите и тогава ще ми отговорят. Сега вече съм ги подготвил, но за мен има тенденциозна информационна бариера.

На въпрос кои са мераклиите за приватизация на общинската болница, чии са амбициите и на коя политическа партия, Соколов без колебание отговори:

„Те са от управляващата политическа сила, високо в йерархията на местно ниво. „

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар