Почитаме св. Мина - покровител на семейството

11/11/2018 09:47:49
Почитаме св. Мина - покровител на семейството

Днес миряните почитат прочутия чудотворец Свети Мина - покровителят на семейството. Смята се, че светецът е патрон на сираците и бездомните, пази хората, поели на дълъг път, народните лечители и воините. Името му означава "месечина, Луна".

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата му за здраве на децата си, радост и благополучие на дома.

Христовият проповедник бил войник в Египет. Той безкористно се уповавал на божийте заповедите, силно вярвал в Създателя и не можел да търпи тогавашните идолски жертвоприношения. С указ на двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан - всеки християнин бил подлаган на мъчения и убит, ако не склони глава пред идолите. Блаженият Мина не можел да гледа това бедствие, оставил воинското си звание и се оттеглил далеч в планините, в безкрайни пустинни места. По-добре да живот със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога, смятал светецът. Дълго време се скитал, с пост и молитва отдаден на Бог. За вярата си след множество изтезания бил посечен с меч през 296 година.

Според народните вярвания Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи началото на т.нар. "Вълчи празници", които водят след себе си най-дългите нощи (от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват). По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

Днес имен ден празнуват Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка!

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар