Емил Гущеров за деветмесечните отчети на общинските дружества

11/27/2018 19:17:00
Емил Гущеров за деветмесечните отчети на общинските дружества

-Г-н Гущеров, входирани са отчетите на общинските дружества за изтеклото деветмесечие. Каква е общата финансова картина и каква оценка бихте поставили за работата им?

- По-скоро гражданите могат да поставят такава оценка, тъй като две от дружествата се явяват като доставчик на услуги за общината. Това са ВиК, което е монополист в доставката на питейна вода и общинската болница, която предоставя социални услуги в сферата на здравеопазването. Другите две общински дружества са Ученическо хранене и ГУМ.  Към деветмесечието ГУМ – Дупница има падане на приходите с 6 000 лв, но това се дължи, че имаше напуснали търговци на втория етаж в началото на годината. От този месец, обаче, целият втори етаж, на огромна площ около 800 кв. м., е отдадена на един търговец, а по изчисления на управителя на дружеството, Цветанка Вуковска, до края на годината ще бъдат наваксани загубите, като очаква финансовия резултат да бъде в рамката на миналогодишния приход, който бе в размер на 130 000 лв. В отчета е посочено и намаляване на разходите с около 1000 лв. Те са от сменените осветителни тела с енергоспестяващи. Към момента има  само два щанда не наети, намиращи се на етаж първи, но тъй като местоположението е добро, се очаква скоро да бъдат отдадени. Идеи на управителя бяха обсъдени на Икономическа комисия. Те са свързани с отправно предложение към търговците за различни промоции в празнични дни и частични намаления, така както правят много вериги магазини, с цел повишаване на оборотите. Към момента, обаче те не са били приети от наемателите на ГУМ. Очакваме с течение на времето по-добре да бъде обмислена идеята и нещата да се случат.

Състоянието на Ученическото хранене към деветмесечието е с 3 000 лв. загуба. Това се дължи, че през летния сезон то не работи заради ваканцията на децата, но имаме уверение, че загубите ще бъдат наваксани. И в крайна сметка, както миналата година, неговият резултат образно казано ще бъде 0:0.

-Има ли идеи от страна на управителя дружеството да разшири дейността си с нещо допълнително, така че да генерира печалба?

-Бяха проведени разговори, по идея на прокуристката на общинската болница, дружество „Ученическо хранене” да поеме храненето на общинската болница. В крайна сметка, двете търговски дружества не се срещнаха като икономически показатели, а пък и менюто на панциентите е строго специфично, в зависимост от  заболяването . Друга възможност за това дружество е да поеме храненето на гостуващи участници от различни видове форуми фестивали, първенства и др, организирани от общината, с което да увеличи приходите си.

- Какво е реалното състояние на ВиК? Защо е абдикирало от задълженията си? Негодуванията в социалната мрежа все повече набират скорост. Има постоянно повреди и изтичне на питейна вода, копае се и не се възстановява асфалтовата настилка. При рехабилитацията на дупките по улиците през лятото, бяха оставени, тези, който са след ремонтни дейности на ВиК, като от общинския пресцентър обявиха, че дружеството само ще си възстановява настилките за негова сметка. Ето, че зимата дойде, а работата не е свършена. На пролет ще бъде погром.

-ВиК е специфично дружество и наистина отнася доста критики. На Председателски съвет зададохме доста въпроси към господин Илиев, но не трябва да забравяме, че  ВиК инфраструктурата в общината е на повече от 60 години. Като възможност за функциониране тя е на предела на възможностите си и не случайно миналата година общината се включи във ВиК асоциациата с идеята постепенно да бъде сменена водопреносната система цялостно, която е 287 км., а за цялостната й подмяна са необходими около 110 млн. лв. Бюджетът на общината варира межди 25 и 28 млн лв. на година, което означава, че дори целият бюджет да отива за ВиК инфраструктура ще трябват години, за да се подмени.

-Търсени ли са други начини за поетапна подмяна?

- Близо от две години водното дружество постепенно сменява най-проблемни участъци на улици. След това общината се стреми да възстановява настилки, тротоари. За миналата година такива улици  са „Велико Търново”, „Ропотамо”, „Средец” и още две улици в село Самораново. Тази година е работено на „Родопи”, „Кокиче”. Като общо дължината на сменената водопреносна система е 2 км. Голям пропуск в работата на ВиК е липсата на комуникация с гражданите. Имам предвид, че когато има авария или планиран ремонт, те не информират медиите, за да обявят съответните спирания на вода. Това, разбира, се буди негодувание и хората са в правото си. Знаете, че тече голям инфраструктурен проект в жк „Бистрица”, който е свързан с подмяна на подземната инфраструкура, отделно тръгна и закъснелият с 3 години  проект, но закъснял не по вина на общината,- „Интегриран градски транспорт” и за да могат да бъдат спазени сроковете за приключване се получи  така, че в половината град се извършват едновременни ремонти.

-Какви са финансовите резултати на водното дружество за деветмесечието?

- Декларират, че имат 7 000 лв. печалба, а разходите за миналата година са били  1 500 000 лв, а за тази 1 463 000 лв. Свети една червена лапа във всички общински дружества, включително и в това дружество, и в общинската болница с оглед на това, че се променя от 1 януари 2019 г минималната работна заплата на 560 лв, което води и до по-голям разход за заплати и осигуровки на работещите в общинските дружества. Давам пример за ВиК.  Разходите за ФРЗ за миналата година са били 792 000 лв., а за тази са 866 000 лв. Не бива да забравяме, че цената на водата в Дупница е една от най-ниските в България.

Какво се случва с ВиК асоциацията?

-На тази сесия е входирана докладна, която е свързана с излъчване на официален представител от общината,  тъй като ще има извънредно заседание на асоциацията. Функционирането за града ще започне от 1 януари 2020 г. Няколко пъти сме имали възможността да успокоим работещите във ВиК- Дупница и сме разяснили, че няма да има съкратени хора, когато асоциацията започне да действа. Но без присъединяване към нея не можем да ползваме европейски и държавни средства за финансиране на подземната инфраструктура. Тук е мястото да подчертая, че голяма част от средствата по проекта в жк „Бистрица” са точно такива, отпуснати от държавата, в размер на 2 млн.лв за това, че Дупница е член на ВиК асоциацията. Тоест това членство вече дава реални резултати.

- Какво е реалното състояние към този момент на общинската болница. Справя ли се прокуристът Мария Иванова с натрупните загуби?

-Това, което декларират като отчет за деветмесечието е печалба от 218 000 лв. Но тук не бива да забравяме, че в началото на годината те имаха близо 2 300 000 лв. задължения, сега са към 2 000 000 лв. Това е единственото общинско дружество, което реално не може да развива дейност колкото си иска, тъй като е лимитирана дейността му, а знаете, че и над лимитната дейност не се изплаща. Дали се справя г-жа Иванова най-вече ще каже колективът, който тя ръководи и гражданите, които ползват услугите на лечебното заведение. На председателски съвет стана ясно, че към момента болницата, за разлика от предни години, не е в блатото. Състоянието й е стабилизирано. Дали ще се „отлепи от дъното” вече зависи от всички нас и най-вече от ръководството на общинската болница. Тя предоставя услуги и на социално неосигурени лица, лекува хора от региона и съседни общини.

- Като лекува неосигурени лица безплатно, това не рефлектира ли отрицателно на финансовото й състояние?

-На първо място тя е общинска болница и трябва да се грижи за здравето на хората.

-Да, но не е благотворително дружество.

-Неосигурените няма как да бъдат върнати и нелекувани. Мисля, че точно общинската болница е възможността  за това. Много се дискутира  темата с  храненето в болничното заведение. То е строго специфично, съобразно с всяко заболяване. Разходите за храна също са драстично намалени от 3 500 на 2 000 лв. за месец, но това не променя качеството й. Самото готвене се извършва в болницата по специален рецептурник.

От съкращаването на шофьори и линейки са спестени 30 000 лв. за 9 месеца.

-Защо болницата пере бельото в Стара Загора?

Много дебатирана тема бе, защо бельото се пере в Стара Загора. Ако трябва да се пере, и на „Луната” ще се пере, щом са спазени изискванията, и цената, която е дадена от фирмата, е по-добра от офертата на фирмите, намиращи се в близост Дупница, то значи взетото решение е рентабилно и правилно. Цената е 1 лв. и е по-ниска от цената на софийска фирма с оферта 1, 60 лв.

- Рентабилно ли е спасяването на болницата, с оглед на това, че се наливат пари чрез кредити, на които общината е гарант, а и до няколко години липсата на добре квалифициран персонал ще утежни още положението й? Не е ли по добре тя да се приватизира и да заработи конкурентноспособно с добри специалисти, предлагащи високо качество на здравно обслужване.

-Според мен  общинската болница трябва да я има. Дали е рентабилно не е уместно по този начин да бъде задаван въпроса, защото услугата, която предоставя няма цена. Това е здравето на гражданите в общината и региона. Г-жа Иванова  полага усиля за добри специалистите в болницата, които идват от престижни лечебни заведения. А това вдига качеството на услугата. Мисля, че има място и за двете болници в града. Може би за пръв път наблюдаваме ръководство, което с всички сили се опитва да „запуши дупки”, през които изтичаха средства. „Отворите в кацата” сега са намалени до минимум и мисля, че вече се прави достатъчно за оздравяването на общинската болница.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар