ОУ „Евлоги Георгиев” отказа да приеме част от сградата на бившия Учителски институт

11/30/2018 16:17:00
ОУ „Евлоги Георгиев” отказа да приеме част от сградата на бившия Учителски институт

Общински съвет не разгледа докладната записка за приемане „Плана за създаване на необходимите условия за осъществяване на полудневната организация на учебния ден преди обяд” и по този начин намерението на кмета Чимев да предостави част от сградния фонд от Учителския институт на ОУ „Евлоги Георгиев отпадна. Това се случи по молба на директора на училището Румяна Гиргинова, която поиска градоначалника да изтегли входираната докладна. Мотивите тя не обяви пред общинските съветници, но пред медиите  сподели, че се касае за нова идея, която смята за по-добра. „Близо 1 млн. лв ще са  необходими за  ремонт на сградата на института” обясни тя, и допълни, че  ще търси други варианти, като един от тях е надстрояването на сградата на самото основно училище. Според Гиргинова това е  по-разумен вариант и икономически по-изгоден. Финансирането ще бъде осигурено от Министерство на образованието. На въпрос колко учебни стаи ще бъдат нужни, така че училището да избегне двусменното обучение тя отговори: „ 7 класни стаи. Нямам намерение да свивам приема на ученици.”

На сесията кметът пък каза, че темата за Учителския институт е дебатирана следствие на заявен интерес от страна на ръководството на училището.

„Имайки предвид новите изисквания по Наредба 10 за образованието и премахването на двусменния режим на обучение, г-жа Гиргинова беше заявила вариант, с който да реши този проблем. Като общинско ръководство, ние й предлагаме вариант, който кореспондира с  желанието на училището. Надявам се след разговори и предприемане на конкретни решения да съдействаме и на това училище, така както сме помагали на всиччки”, беше категоричен Чимев.

По повод на докладната записка общинският съветник Костадин Костадинов от ОДБ използва възможността за порден път да прикани и ръководството на общината, и общинските съветници, както и всички структури работещи в сферата за извънредна сесия, на която да бъдат дебатирани спешните проблеми в образованието, както и създаване на цялостна завършена визия и стратегия. Той изрази категорично мнение, че училищата в момента са оставени да се „спасяват поединично”.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар