Дупнишкият театър играе в памет на незабравимата Невена Коканова

12/05/2018 10:32:00
Дупнишкият театър играе в памет на незабравимата Невена Коканова

На 13 декември  от 19.00 ч. дупнишкият театър ще представи отново постановката "Хотел между тоя и оня свят" в памет на незабравимата Невена Коканова. На 12 –ти  декември се навършват точно 80 години от нейното рождение.

„Хотел между тоя и оня свят” е мястото, където попада всеки човек, изпаднал в кома. Обитателите са там не по собствено желание. Не могат и да го напуснат, когато поискат. Могат единствено да чакат. Чакат да дойде асансьорът и да ги отведе – надолу (към живота) или нагоре (към смъртта). Докато чакат всеки разказва своята история.
Всъщност метафората за живота като асансьор е стара, но винаги е възможен нов поглед към вечните проблеми.

„Хотел между тоя и оня свят” е пиеса на  Ерик- Еманюел Шмит, а режисурата на постановката е поверена на Валентин Балабанов.

В ролите публиката ще види: Анастасия Левордашка, Петко Каменов, Василка Сумева, Георги Бояджиев, Снежана Малковска, Ивайло Захариев, Виктория Янева, Ивайло Калоянчев.

Входът е свободен!

Първата дама на българското кино, Невена Коканова, е родена в Дупница. Майка ѝ е от известна австрийска аристократична фамилия, а баща ѝ е бил политически затворник в Белене. Неин съпруг е известният български режисьор Любомир Шарланджиев.

Невена започва кариерата си в средата на 50-те години. Тогава тя е на 18 г. и без да е получила специално актьорско образование, започва работа като стажант-актриса в театъра в Ямбол.

Тя стъпва още с първата си главна филмова роля на червения килим на кинофестивала в Кан. За ролята си в "Тютюн" на режисьора Никола Корабов, тя показа показва коя е по един безспорен начин. След Ирина в "Тютюн" вече никой не се съмнява, че Невена Коканова ще остане първата дама на българското игрално кино. Тя извоювала това признание не само с ролите си, но и като човек - в живота. Приживе актрисата е била  не само ценена, но искрено обичана от публиката и останала в сърцата на няколко поколения българи с образа на национален кумир.

Тя има изиграни над 50 роли в киното, сред които Жана в "Инспекторът и нощта" (1963) на Рангел Вълчанов), Лиза в "Крадецът на праскови" (1964) на Въло Радев, Ана в "Карамбол" (1966) на Любомир Шарланджиев), Неда в "Отклонение" (1967) на Гриша Островски, Герда в "С дъх на бадеми" (1967) на Любомир Шарланджиев), Тинка в "Момчето си отива" (1972) на Людмил Кирков и мн. др.

Невена Коканова ни завещава незабравими образи на жени във филмите на едни от най-добрите български режисьори.

Актрисата умира от рак на 3 юни 2000 г..

До ден днешен остават силно да кънтят думите й : „Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява”.

 

 

 

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар