Днес почитаме Св. мъченица Юлиания

12/21/2018 10:26:18
Днес почитаме Св. мъченица Юлиания

Житието ни разкрива тъжната история на красивата девойка Юлиания, приела християнската вяра. Света Юлиания е живяла през трети век във Витания (Мала Азия).

Красивата девойка била дъщеря на богати родители, които били езичници. Тя дори била сгодена за момък на име Елевсий, който бил потомък на богат род, но също езичник.

Впоследствие Юлиания отказала за сключи брак с Елевсий, защото била ревностна християнка и не искала да свърже живота си с мъж, който не изповядвал нейната вяра. Тя останала непреклонна пред молбите и убежденията на любимия си.

Разгневен от нейното поведение, бащата на Юлиания поискал тя да бъде дадена на съд заради вярата си. За неин съдник бил определен не кого да е, а именно бившият ѝ възлюбен Елевсий.

Отхвърленият мъж, който по онова време заемал длъжността управител в Никодимия, се отнесъл с изключителна жестокост към доскорошната си възлюбена.

Елевсий наредил Юлиания да бъде положена на редица мъчения, за да бъде принудена да се откаже от християнската си вяра.

Свидетели на нечовешката жестокост спрямо Юлиания станали 500 мъже и 130 жени, които, вдъхновени от смелостта и непреклонността на красивата девойкa, приели християнството.

Съдбата на Юлиания и покръстените от нея била нерадостна. Всички, които приели христовата вяра, вдъхновени от Юлиания, били безмилостно посечени с меч по заповед на императора.

Последна от всички била посечена и Юлиания. Девойката, пожертвала любов и младост заради вярата си, била обезглавена на 21 декември 290 година.

Днешният ден е празничен и за всички, които носят имената Юлия, Юлиан, Юлиян, Юлиана, Юлияна, кръстени на младата мъченица за христовата вяра.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар