Десетина дупничани се опълчиха срещу високите сметки за газ в офиса на „Аресгаз"

02/04/2019 19:29:21
Десетина дупничани се опълчиха срещу високите сметки за газ в офиса на „Аресгаз"

Високите сметки за газ от януарските фактури предизвикаха масово негодувание сред абонатите на "Аресгаз" в Дупница. Те се сезираха в социалните мрежи, а днес едва около десетина души изразиха недоволството си  в местния офис. По думите на гражданите  фактурите са завишени между 40 и 80 процента в сравнение с предходния месец декември или в сравнение със същия период за 2018 год. Някои нарекоха поскъпването „легален рекет”.

С потребителите се срещна новоназначеният директор в местния офис Борислав Борисов, Тодорка Божилова- мениджър ключови клиенти и Стоян Чолаков –технически директор. Те обясниха, че скокът в сметките  се дължи на увеличението на цената на газта от страна на „Булгаргаз”,  което е около 30%  за една година, а това се е отразило със 17 % поскъпване в цената за крайния потребител. Като допълнителни възможни причини за високите цени те посочиха още ниските температури,  отоплителните тела – местоположението им, изолация на домовете, изложението им, видът на дограма, външни стени, отопляващи се съседи.  

Ръководният състав на фирмата сподели, че към момента има официално подадени само 4 жалби и се ангажира към всеки един недоволен от  фактурите, да му бъде направена индивидуална проверка със съответните проучвания, включваща обследване на инсталациите и проверка на техническо състояние.  

Техническият директор Стоян Чолаков обясни още, че потребителят плаща с точност изразходваното количество газ и няма начин причината за „солените” сметки да бъде в изтичане на газ от мрежата, която фирмата обслужва. Той допълни, че  устройствата за замерване са направени така, че не може да бъдат манипулирани от никой. Чолаков даде и конкретен пример. „Отидохме на проверка, защото потребителят се съмняваше, че сме пипали устройството, наречено разходомер. Трябва да ви кажа, че то е капсуловано и обвиненията за манипулация са нелогични. В момента, в който то спре да отчита правилно,  не може да бъде ремонтирано. Свалихме го и изпратихме на независима лабораторя, която констатира, че разходомерът е в съответствие. Ангажиментът на нашата фирма е да поддържа изградената обща газопреносна мрежа, вътре в самите домове, всеки абонат е задължен да потърси фирма, която да извършва годишен технически преглед за състоянието на уредите и за възможни течове.

Повечето от присъстващите потребители останаха неудовлетворени от срещата с представители на фирмата  и коментираха, че ще се откажат от услугите на обслужващото дружество. Те останаха скептични, че дължимите фактури ще бъдат преизчислени.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар