Десетки дупничани се поклониха пред героизма на Васил Левски/ СНИМКИ

02/19/2019 12:38:00
Десетки дупничани се поклониха пред героизма на Васил Левски/ СНИМКИ

Десетки дупничани се включиха днес в траурно шествие по повод 146 години от гибелта на Дякона. Шествието  тръгна  от площад "Свобода" и се ситуира на бюст-паметника на Васил Левски. Младежите от организация „Патриоти Дупница”, развяха многобройни български трибагреници и  поведоха шествието заедно с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия- отец Георги Паликарски

Церемонията започна с едноминутно падане на колене в знак на почит и признание към най-големия национален герой  в българската история.

“Днес повече от всякога трябва да вървим по пътя на Апостола. Защото във всяка епоха ще се намерят хора, които ще забравят неговата повеля за разбирателство, ще се намери кой да отрече най-дълбоките и същностни черти на българския народ. Чрез уважение към другите, Апостолът ни учи преди всичко да уважаваме себе си. Той ни завеща разбирането, че всеки трябва да си върши работата всеки ден, всеки час, но заедно да преследваме една обща цел, идеалът за горда и преуспяваща България. И не само на днешния ден, а и утре, след седмица, след година, застанали тук пред Васил Иванов Кунчев, трябва да му обещаем едно. Обещание, че няма да спрем да осъществяваме заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да я види. Защото заветите на Левски са национално богатство, които дават основата, на която можем да стъпим, за да бъдем равни с другите европейски народи. Именно в идеологията на Левски се крият всички тези неща, които ако се спазват, по-бързо ще се извърви пътят към една силна, мощна, с проспериращ народ, свободна и демократична държава.”, каза градоначалникът в своето слово към дупничани днес.

Възпоментателната церемония уважиха депутатите Радослава Чеканска, Иван Ибришимов, кметският екипа, председателят на ОбС- Емил Гущеров,  общински съветници, политически партии, спортисти от местните клубове, деца от  училищата  и много граждани .

В специално подготвената програма за Дякона участие взеха Мъжки хор „Св. Иван Рилски”, с диригент Таня Камбурова, които изпълниха възрожденски песни,  Детска вокална група при СУ “Св.Паисий Хилендарски” - " По-по-най", ученици от ОУ „Христаки Павлович” и др.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар