Директорът на театъра Валентин Балабанов: „Нямам никакъв комплекс, че съм откраднал нечия идея за паметник на Невена Коканов”

02/26/2019 15:48:00
Директорът на театъра Валентин Балабанов: „Нямам никакъв комплекс, че съм откраднал нечия идея за паметник на Невена Коканов”

На организирана пресконференция директорът на театъра, Валентин Балабанов, обяви пред местни медии, че няма никакви комплекси, че е откраднал идеята за изграждане на паметник на голямата актриса Невена Коканова. Той добави, че поводът за изявлението му е нежеланието да бъде замесван в междуличностни и политически интриги. Днешната пресконференция е броени дни след изказване на кмета  на Дупница, Методи Чимев, в национална медия, че идеята за изграждане на паметник е на управляващите и местния  театър.

На пресконференцията, заедно с журналистите, официално бе поканен  художникът и музикант Николай Табаков, който всъщност за първи път инициира публично идеята за паметник на именитата актриса да се изгради със средства от гражданството на Дупница.

Засегнат от ситуацията, че в изявлението на директора на ОбДТ „Невена Коканова” се споменава неговото име,  Табаков помоли Балабанов да назове конкретно човекът, който се е опитал да го заплете в подобни интриги.  Балабанов, обаче, бе лаконичен и сподели, че не е имал предвид него, изразявайки мнение, че подкрепя идеята му.

Ето и пълният текст от изявлението на директора на театъра Валентин Балабанов, без редакция:

"Уважаеми представители на обществените медии на град Дупница,

В последно време името ми беше забъркано в политически и междуличностни взаимоотношения, към които аз няма никакво отношение. Пиша това отворено писмо до медиите, за да изчистя това недоразумение. Приех предложението да изпълнявам длъжността директор на ОбДТ „ Невена Коканова“, защото отдавна работя със състава на театъра и познавайки проблемите, мисля че имам възможности и идеи за подобряването на дейността на театъра. Въпреки ограничените финансови възможности на община Дупница, благодарение на разбирането на кмета г-н Чимев, вече се извърши ремонт на гримьорните, предстои такъв и на сцената, започнаха разговори и за ремонт на официалния вход на театъра. Държа да заявя, че приемам всякакви добри идеи за театъра, без да имам претенции за авторство. Не страдам от илюзиите, че съм открил топлата вода, въпреки че я ползвам. Поздравявам г-н  Табаков за идеята му за издигане на паметник на голямата Невена Коканова. Когато обсъждахме ремонта на официалния вход, изразих мнение че е добре да направим кът на голямата актриса  с неин бюст във входа. По никакъв начин не смятам това за кражба на идеята на г-н Табаков. Едното няма нищо общо с другото. Бъдещ паметник в града на Невена Коканова е защото Дупница е родния ѝ град, а бюст в театъра -  защото е патрон на театъра. Не виждам нищо лошо  да има и двата паметника. Нямам никакъв комплекс, че съм откраднал нечия идея. Паметници и бюстове на заслужили личности се правят не от вчера, а от хиляди години. Просто съвпадение, защото същия ден, когато г-н Табаков е съобщил за намерението си,  обсъждахме как да изглежда ремонтирания вход на театъра.

            За съжаление, този проблем  е добил огромни размери в медийното пространство, без да имам никаква представа защо? Нямам претенции за авторство на идеята за паметник. А, това което е добро за театъра, съм готов да приема веднага. Не заради мен, а заради жителите на град Дупница. За съжаление този изкуствено раздухан конфликт, може да провали и едното и другото. А от това, никой няма да спечели.

С уважение: Валентин Балабанов

( директор на ОбДТ „Невена Коканова“ )"

Николай Табаков

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар