20 години от дупнишките барикади бяха отбелязани днес

02/04/2017 13:12:00
20 години от дупнишките барикади бяха отбелязани днес

20 години от дупнишките барикади и свалянето на правителството на Жан Виденов и БСП отбелязаха днес. Честването се проведе на емблематичното място за града под организацията на Сдружение „Духът на Дупница”. Мероприятието уважи синия ексдепутат, заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов-доктор Стойчо Кацаров, който бе и главен организатор преди 20 години на дупнишките барикади:

„След толкова време си мисля, че най-важното стана. Ние сега сме в Европейския съюз, а можеше да сме в Евразийския и ако има някой, който да e допринесъл за това нещо - това е Дупница. Няма София, Пловдив, който каквото иска да приказва. Аз виждам, че много хора сега се опитват да си препишат заслуги за това, което стана тогава. Истината е, че Дупница го направи и то самичка. Помним всички  сряда вечерта, когато бяха дошли полицията, жандармерията с каските, а ние бяхме самички. Това продължи една седмица. Но в онази съботата, когато окръжният прокурор беше издал заповед, че може да се използва и тежко въоражение срещу нас, ето тогава, вече, в цялата страна имаше барикади. Ако Дупница не беше проявила тази упоритост, смелост, решителност и кураж, нещата можеше да са съвсем различни. Събитията се решиха в Дупница, а когато отидохме в София на заключителния митинг, цялата маса се отдръпваше, правеха шпалир, за да мине знамето и хората от Дупница”, припомни в своето обръщение  събитията от зимата на 1997 година доктор Кацаров.

 

Честването уважиха около 50 души, сред които кметът на Сапарева баня Калин Гелев, заместник-кмета на Дупница Крум Милев, десни общински съветници и граждани, някои от които и участници в баркадите.

За поредна година лицата на тогавашните събития Тодорка Савова, Михаил Панчев- първият председател на ОбС в Дупница след промените през 1989 г., Георги Гиздов-бивш общински съветник, който гордо развяваше дупнишкото знаме - символ на барикадите.

За тази година бе предвидено откриване на паметник-символ на демократичните промени, чиято инициатива започнаха миналата година представителите на Сдружение "Духът на Дупница". Тъй като все още не е определено точното място, откриването му ще се отложи с няколко месеца.

Припмняме, че теренът на досегашния монумент бе продаден от общината преди години, а към момента в дарителската сметка са постъпили 14 000 лв.  за построяването на новият. 10 000 лв. са дарени от председателя на Сдружението и на ОбС Дупница Ивайло Константинов. 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар