Осми март - Денят на жената

03/08/2019 00:04:47
Осми март - Денят на жената

Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на XX век. Всичко започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Това наистина е емблематичен момент в историята на света, тъй като може да си представите какво е било положението на жените към средата на XIX век. Процесът на тяхната еманципация далеч не е започнал, даже напротив – това се случва десетилетия преди появата на феминистките например. Вдигналите се на протест жени в Ню Йорк настояват за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труда. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

През 1909г. Американската социалистическа партия обявява 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913г. американките са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари. През 1910г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на „Ден на жената“, който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.
От 1914 г. отбелязването на празника в някои страни е на датата 8 март. На запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те. През 1977г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

В България 8-ми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911г., а през 1915г. е първото публично честване. Като общобългарски празник той започва да се празнува чак след 9-ти септември 1944 година. Смисълът на тази дата далеч се е изменил и днес даже празнуваме и „деня на колежката“. Първоначално идеята определено не е била такава, каквато я считаме днес, тъй като на днешния ден би следвало да се отдаде уважение на борбата за правата на жените, които и в настоящето често биват потъпквани.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар