Председателят на ОбС, Емил Гущеров: ”С едно изречение, аз няма да бъда кандидат- кмет на ГЕРБ"

06/07/2019 09:25:00
Председателят на ОбС, Емил Гущеров: ”С едно изречение, аз няма да бъда кандидат- кмет на ГЕРБ"

- Г-н Гущеров, Вашето име е едно от тези, които се споменават за кметска кандидатура на ГЕРБ. Как ще коментирате този факт?

- Ще кажа само, че Община Дупница си има кмет. Той се казва Методи Чимев-един изключително успешен градоначалник, който съвместно с екипа на общинска администрация, заедно с нас общинските съветници и ръководството, през двата мандата, от 2011 до към момента, сме направили така, че в Дупница да влезат над 80 млн.лв. Това е цялостен успех за всички нас, както и за просперитета на града. С едно изречение, аз няма да бъда кандидат -кмет на ГЕРБ. Другото е  „Пунта Мара”, опит за „забиване на клин” между нас, силният екип на ГЕРБ, който работи в Община Дупница.

- Дълго време отсъствахте поради здравословни причини. Как Ви се отрази откъсването от политическия живот в Дупница?

- На този въпрос мога да отговоря така. Първо, през  времето от 3 месеца, имах възможността да обърна  повече внимание на семейството си, на малките си дечица, което ме направи изключително щастлив, защото това рядко се случва в последните години. Имах възможност и да направя равносметка на това, което правим в политиката. Конкретно дали ми липсваше тя? Липсваше ми от гледна точка, че се чувствам пълноценен, когато мога  да решавам и помагам на хората с проблеми.

 В кризисни ситуации винаги съм се връщал и взимал участие в срещи и разговори,  една от тях  беше за общинската болница и пушилката за закриването на родилно отделение. Но мога да Ви уверя, че лечебното заведение работи много добре, има нови лекари, които идват от София и искат да работят тук. Само две цифри ще спомена. 2018 година, месец януари, когато г-жа Мария Иванова встъпи в длъжност, задълженията бяха около 2, 4 млн.лв.  към  момента са 1,6 млн. лв. Това е резултат от всичките ни усилия, които полагаме, за да съществува дупнишката болница и да може гражданите, както на общината, така и от региона да получат пълноценни здравни грижи.

-Не мога да не Ви попитам за преминалите избори за Европейски парламент. Въпреки убедителната победа на ГЕРБ, това е най-ниският резултат като брой гласове, които Вашата партия е правила в този град. Само на ниската избирателна активност ли го отдавате или има нещо друго?

- Като човек, който много години е в политиката и следи изборните процеси, нито аз, нито екипът на ГЕРБ в Община Дупница, и в областта, сме си помислили, че тази победа трябва да ни кара да празнуваме, напротив аз мисля, че има още много какво да направим като комуникация с гражданите и като работа. Това е едно оправдание-ниската избирателна активност, по-скоро хората, които трябваше да излязат да гласуват, младите, активните, покрай абитуриентските балове, покрай трите почивни дни,  им оказаха влияние. Аз мисля, че  има начин как да обърнем внимание занапред, все пак това бяха европейски избори, на местните   има  много повече мажоритарен вот, тогава мисля, че резултатите ще покажат най-добре какво е доверието на хората към кандидата на ГЕРБ за кмет на Община Дупница, за общински съветници, защото съгражданите виждат, че не се спира да се работи. Градът се променя с дни и месеци. Тук искам да информирам гражданите, че по време на предизборната кампания в Дупница идваха част от кандидатите  на ПП ГЕРБ. Един от тях, господин Андрей Ковачев, който е свързан с града покрай военната си служба, в разговор с мен, се заангажира  да  доведе инвеститори, които да осигурят и заетост на хората. Добрата новина е, че той от два дни, е и заместник- председател на ЕНП. Госпожа Ева Майдел, която  е от Дупница, също е поела ангажименти. Така, че всички в екип ще работим за по-доброто бъдеще на общината.

-Какво мислите за евентуалната коалиция със СДС на местните избори. Притеснява ли Ви фактът, че ще се наложи да работите с хора, които не малко пъти имаха остри критики към Вас и се разминавахте много в гласуванията на общински заседания?

- Ще започна отговорът отзад напред. Да, имало е критика от тях, но съгласете се, че всяка партия има нужда от градивна критика. Видяхме, че тази коалиция на Европейските избори сработи, т.е най-старата десница, СДС, заедно с най-младата партия в дясното пространство и най-голяма, която през последните години печели всички избори в България-12-та поредна победа, се доказа и този път. Мисля, че вариантът е добър, но не мога да говоря от името на националното ръководство, а в момента коментарите и разборът от Европейските избори показват, че тази коалиция има голямо бъдеще. Но за да бъдем градивни и конструктивни има нужда и от критика, дори понякога да е една идея по-остра.

-Споменахте 12-та поредна победа. Върху телефона сте си залепил стикер с цифрата 12. Какво точно означава това?

-За мен 12 освен победа,  означава и още нещо, тъй като много се изговори за негативна кампания, минахме и през тежки критики, но гледайки всеки ден  това числото, то ме кара да работя все повече и повече и все по-усърдно в името на хората, в името на каузата за по-добър живот.

-Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в партията. Това ще окаже ли влияние в работата на местните структури?

-Има един такъв израз, че във всяка работа незаменими хора няма. Съответно ПП ГЕРБ има изградени структури във всяко населено място. Да, организационният опит, които той има и създаде в партията, може би ще се види на предстоящите избори, но това са решения, които са взети на Изпълнителна комисия, така че не мога да ги коментирам по-подробно. Партията, в крайна сметка, не работи и не зависи само от един човek.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар